Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otvaranje tržnica
  • 07.04.2020. 12:00

Otvorit će se i zeleni dijelovi tržnica, ali uz koje uvjete?

Kada će i na koji način biti otvoreni zeleni dijelovi tržnica, razgovaralo se i u emisiji "U mreži prvog".

Foto: screen shot/HRT 4
  • 310
  • 46
  • 0

I zeleni dijelovi tržnica bit će otvoreni tijekom ovog Velikog tjedna. Da će svoja vrata ponovno otvoriti, ali pod posebnim uvjetima zaštite od zaraze koronavirusom, čuli smo još prošli tjedan, a o tome se pričalo i u jutrošnjoj emisiji HRT-a "U mreži prvog". 

Kako je naglasio državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, od trenutka njihova zatvaranja pokušavao se pronaći način da se omogući OPG-ima prodaja, ali isto tako onim subjektima u poljoprivrednoj proizvodnji koji prodaju putem specijaliziranih trgovina unutar tržnica.

"Prijedlog Ministarstva je bio usvojen i specijalizirane trgovine su otvorene i funkcioniraju, a uskoro će biti otvorene i tržnice", rekao im je Majdak naglasivši da oko 15.000 OPG-ova djeluje u sustavu udruge zelene tržnica koje funkcioniraju na području gradova i općina.

Kako će izgledati novi sustav rada zelenih dijelova tržnice, pojasnio je, pak, Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu. "Moraju biti zatvorenog ili otvorenog tipa s ogradom da se može kontrolirati ulaz i izlaz kupaca. Moći će biti samo određeni broj ljudi, broj klupa neće biti kao u normalno vrijeme, bit će smanjen za 2/3 ili više kako bi se osigurao razmak između klupa da ne dolazi do socijalnog kontakta", rekao je u emisiji. 

Podsjećamo, da odluka o otvaranju zelenih dijelova tržnice može biti donesena već danas, najavio je jučer ispred Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

"Traju sastanci s lokalnim stožerima civilne zaštite i udrugama gradova i općina i kada dobijemo povratnu informacije o tome koje su mjere poduzete, odluka o otvaranju tržnica bit će objavljena", rekao je i dodao da su svima dane jasne upute o epidemiološkim mjerama te da se radi sve kako bi se pripremile tržnice za prihvat robe i za otvaranje.

"To uključuje i zaštitare i druge koji će pratiti pridržavaju li se svi mjera. Moramo krenuti spremni kako ne bismo izazvali nova žarišta", zaključio je ministar. 


Izvori

hrt.hr


Tagovi

Tržnica Otvaranje tržnica Zeleni dijelovi OPG Tugomir Majdak Damir Trut


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).