Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Velika investicija
  • 17.06.2024. 13:00
  • Sisačko-moslavačka, Sisak

Ovako će izgledati peradarska farma koja se u Hrvatskoj počinje graditi 2025. godine

U industrijskoj zoni Novi Sisak niknut će glavno postrojenje tvrtke Petrinja Chicken Company. Kupili su oko 400 hektara zemljišta, dovode plin i pristupne ceste.

Foto: Leticija Hrenković
  • 13.989
  • 753
  • 1

U Sisačko-moslavačkoj županiji uskoro kreće izgradnja najmodernije peradarske farme u ovom dijelu Europe.

Tvrtka Petrinja Chicken Company u vlasništvu investitora Andrii Matiukha na tom će području izgraditi tvornicu koja će proizvoditi 150 tisuća tona pilećeg mesa godišnje.

Tvornica je, ističu, bazirana na modelu kružnog gospodarstva s minimalnim utjecaj na okoliš, radit će prema najnovijoj EU direktivi o dobrobiti životinja, koja uvjetuje više prostora za brojlere, dnevnog svijetla i jaču biosigurnost. 

Valionice i kompleks za tov 

Imat će valionice i kompleks za tov peradi na 24 lokacije po 12 peradarnika, te biopostrojenje za plin. Riječ je o zatvorenom sustavu, kako kažu u ovoj tvrtki, najmodernijim u Europi, koji će pileći izmet kroz specijalnu fermentaciju pretvarati u gnojivo i prodavati. 

U završnoj su fazi projektiranja ovog projekta vrijednog 570 milijuna eura. Glavno postrojenje planiraju izgraditi u industrijskoj zoni Novi Sisak, a tvornicu za proizvodnju stočne hrane u obližnjem Lekeniku gdje također planiraju uvođenje plinifikacije te izgradnju pristupnih cesta. 

Tvrtka Petrinja Chicken Company nedavno je kupila oko 400 hektara zemljišta u okolici Siska, sve u krugu od 60 kilometara i trenutno su u fazi su ishođenja građevinskih dozvola.

Do kraja ove godine planiraju dobiti sve potrebne dozvole i početi izgradnju postrojenja, a do konca 2026. godine krenuti s proizvodnjom.

Oko 10 milijuna eura godišnje u državni proračun

Za lokaciju ove velike investicije Hrvatsku su odabrali jer je članica Europske unije, odnosno nalazi se u schengenskom prostoru, navode u ovoj kompaniji.

Smatraju da Sisačko-moslavačka županija ima povoljan strateški položaj s odličnom prometnom infrastrukturom i lokalnom upravom koja je otvorena za nove investicije. To bi trebalo olakšati logističke izazove te smanjiti troškove plasiranja proizvoda na strana tržišta.

Shevchenko: Naša piletina neće biti konkurencija lokalnom tržištu

U PCC-u ističu da će 90 posto proizvodnje izvoziti na europsko tržište, u arapske zemlje, te Aziju, a kada projekt bude završen generirat će oko 10 milijuna eura godišnje u državni i lokalni proračun.

Cilj im je zapošljavanje lokalnih radnika, a u okolici Siska planiraju izgradnju višestambenih zgrada za zaposlenike, kojih u konačnici planiraju imati oko tri tisuće.

Smatraju da je besplatno stanovanje, prijevoz i obrok jaka motivacija radnicima različitih zanimanja koji žive unutar 60 km od buduće tvrornice, gdje pripadaju Zagrebačka i Karlovačka županija.

Stambene objekte planiraju graditi s lokalnim građevinskim firmama, što uz izgradnju ove tvornice na potresom pogođenom području, vide kao dodatni plus za hrvatsku ekonomiju.  


Tagovi

Petrinja Chicken Company Novi Sisak Lekenik Peradska farma Proizvodnja piletine


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner