Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RuralFoto finale
  • 15.09.2023. 14:45
  • Osječko-baranjska, Osijek

Ovo su najbolje ruralne fotografije u 2023. godini

Čitatelji Agrokluba iz tri države izabrali su najbolje ruralne fotografije u kategorijama proizvodnja, selo, životinje i priroda - pogledajte ih.

Foto: Agroklub
  • 1.301
  • 82
  • 0

Na konferenciji AgroRocks 2023. koja se danas, 15. rujna odvija u središtu Slavonije, u Osijeku, proglašeni su pobjednici RuralFoto izbora za najbolje ruralne fotografije u 2023. godini te je predstavljena izložba najboljih radova u Centru za posjetitelje Tvrđa.

TOP 4 fotografije su...

Stručna komisija, sastavljena od predstavnika medija, znanstvene zajednice, fotografa, dizajnera i komunikacijskih stručnjaka, odabrala je deset najboljih fotografija u svakoj od kategorija: proizvodnja, selo, životinje i priroda. Ocjenjivale su se samo valjano nominirane (s potpunim profilima autora), objavljene u roku trajanja izbora.

Otvoren AgroRocks 2023! Vakula poručio: Ovo je najtoplije desetljeće, što nas tek čeka?

Pristiglo je više od 1.200  fotografija s prikazima proizvodnje hrane, sela i običaja koji ih krase te mnoštvom vrhunskih slika životinja u njihovoj prirodnoj okolini.

Ukupno je zabilježeno 154 glasa sudionika koji su između deset najboljih iz svake od kategorija izbora, temeljem prosjeka ocjena, odabrali sljedeće.

U kategoriji #priroda pobjedu odnosi fotografija uljane repice autora Željka Cara iz Đurđevca s prosječnom ocjenom 6.99. "Prostrane livade i polja možda su najljepša u proljeće. Tada priroda blista u različitim bojama, a obrađena polja svjedoče o marljivim poljoprivrednicima", riječi su kojima ju je opisao Željko pri nominaciji. 

Uljana repica, autor: Željko Car

Zanimljivo je kako su #životinje odnijele prosječno najviše ocjene, a najbolja od njih jest ona koja oslikava siluete krda "jelena u maglovitoj noći" baranjskih šuma koje je zabilježila Ankica Ursić Molnar iz Kneževih Vinograda. Vrlo mističnog tona, sjajne kompozicije i jednako odličnog tajminga, jer - rika jelena je upravo u tijeku. Ova je fotografija ostvarila najveću ocjenu čitavog izbora - 7.71!

Jeleni, autorica: Ankica Ursić Molnar

U kategoriji #selo, pobjedu nosi fotografija seoske idile, gdje u brdskom krajoliku ispred tradicijskih drvenih kuća odmara domaća mačka, dok iza nje, naizgled potpuno slučajno, prolazi najbolji čovjekov prijatelj, pas, što je publika nagradila ocjenom 7.08. Fotografiju potpisuje Drago Stojnić iz Prijedora u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Seoska idila, autor: Drago Stojnić

I konačno, u kategoriji #proizvodnja najbolji je rezultat ostvarila fotografija proizvodnje meda u Lijevče polju, Milene Erceg iz Gradiške (BiH). Sudionici su ovoj dinamičnoj fotografiji, s koje gotovo da se čuje zujanje pčela i osjeti pčelareva pažnja i ljubav prema njima, dali vrlo visoku ocjenu, 7.54.

Proizvodnja meda, autorica fotografije: Milena Erceg

Nagradu publike, odnosno ona fotografija koja je u sve četiri kategorije dobila najviše njihovih glasova, osvojila je fotografija Roberta Stranića, a nastala je prilikom berbe kupusa u Istri. Ona je dobila respektabilnih 67 lajkova.

Berba kupusa, autor: Robert Stranić

Dodjelu nagrada vodio je Martin Vuković, urednik i voditelj Emisije za poljoprivredu i selo Hrvatskog radija, koji za brojne slušatelje svake nedjelje donosi najnovije informacije iz svijeta agrara. Program je emitiran i putem YouTube kanala Agrokluba gdje su ga pratili svi zainteresirani.

Javno i transparentno

Na izbor je nominirano više od 1.200 fotografija sudionika iz tri države - Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Trajao je ukupno tri mjeseca, od 1. lipnja do 31. kolovoza 2023., a sve radove možete pregledati klikom na #RuralFoto.

Bio je ovo jedinstven foto natječaj s potpuno javnom i transparentnom procedurom.

Naime, sve nominirane fotografije su autori postavljali na Agroklubovu društvenu mrežu KLUB te su najbolje, za svaku od četiri kategorije - proizvodnja, selo, životinje i priroda, izabrali sami, među sobom. 

U galeriji ispod teksta pogledajte sve fotografije koje su ušle u završnicu RuralFoto izbora.

Finalistima čestitamo! 

Partneri RuralFoto izbora su Europska komisija, zatim Hrvatske šume d.d. koje autora najbolje fotografije po izboru publike, nagrađuju vikend odmorom u Gorskom kotaru te tvrtka Pevex.


Fotoprilog


Tagovi

RuralFoto AgroRocks Najbolje ruralne fotografije u 2023. Izbor Finalisti Proglašenje pobjednika KLUB


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

RuralFoto

Agroklub, Internet