Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 24.11.2023. 18:00

Ovotjedni gubitnik: Cijena pšenice najniža u posljednjih 21 mjesec

Ruska pšenica, cijena sirove nafte, vremenski uvjeti, cijena palminog ulja i druge vijesti su utjecale na tržište žitarica i uljarica

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 2.054
  • 165
  • 1

Ovaj tjedan je ostao uglavnom stabilan u pogledu cijena žitarica i uljarica. Najveći gubitnik je pšenica koja je pala na najnižu cijenu u posljednjih 21 mjesec. Proizvođači nisu raspoloženi za prodaju, dok uvoznici pokazuju interes.

Ruska pšenica preplavila svjetsko tržište

Svjetsko tržište je pod pritiskom ruske pšenice koja je imala najveći utjecaj i na na globalnoj razini se plaćala 215,31 eura/t i bila jeftinija od europske ponude.

Pšenica na pariškoj burzi: 

I dalje je slabo tržište za uljarice. Na cijenu kukuruza utječe vijest o povoljnim vremenskim uvjetima u Argentini. U Europskoj uniji jačanje eura utječe na izvoz. Prosinačke budućnosnice se zatvaraju 11. prosinca i još uvijek utječu na tržište.

Kukuruz na pariškoj burzi: 

Niske cijene pšenice, uljane repice i soje

Na pariškom Matif-u cijena pšenice za prosinačke budućnosnice je u petak u 14 h iznosila 222,50 eura/t, dok je za ožujak bila 229,50 eura/t.

Cijena u ožujku za kukuruz je 205,75 eura/t. Uljana repica koštala 438 eura/t, a taj je trend uzrokovao pad cijena palminog ulja u Maleziji, ugovora na kanadskoj burzi u Winnipegu i barela sirove nafte na svjetskom tržištu. Cijene nafte su pale zbog vijesti da je OPEC odgodio sastanak koji je bio zakazan za 26. studeni i na kome se trebalo razgovarati o smanjenju proizvodnje.

Uljana repica na pariškoj burzi:

CBoT (Chicago) je bio zatvoren u četvrtak zbog Dana zahvalnosti.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Današnje stanje pokazuje da je ondje cijena pšenice 187,23 eura/t. Za kukuruz je pokazala blagi pad na 169,20 eura/t, dok je najveći pad imala soja na 457,01 euro/t. U Brazilu očekuju najveći urod soje do sada, a razlog su povoljne padaline.


Tagovi

Tržište žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena uljane repice Cijena soje Pad cijena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.