Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zapadni Mediteran
  • 17.06.2023. 18:00

Ozbiljna suša: Već sada niski tokovi rijeka i slabi prinosi ugrožavaju zapadni Mediteran

Ondje je više od godinu dana zabilježena konstantno niska količina oborina. To je, u kombinaciji s iznimno suhom i toplom kasnom zimom i proljećem uzrokovalo jaku sušu u regiji. Ljeto donosi nove opasnosti

Foto: Depositphotos/Vynikal
  • 1.058
  • 95
  • 0

Velika suša pogodila je zapadno Sredozemlje, gdje je smanjena vlaga u tlu i tokovima rijeka zbog čega biljke i usjevi zaostaju u razvoju tijekom ključnih faza u vegetaciji, pokazalo je novo izvješće o suši JRC Globalnog opservatorija za sušu pri Službi za upravljanje izvanrednim situacijama Copernicus.

Ondje je više od godinu dana zabilježena konstantno niska količina oborina. To je, u kombinaciji s iznimno suhom i toplom kasnom zimom i proljećem uzrokovalo jaku sušu u regiji, a ljeti se može očekivati ​​daljnji porast temperatura.

Upozorenje i pripravnost

Između svibnja 2022. i travnja 2023. temperature u sjevernom Maroku, Alžiru, južnoj Španjolskoj, južnoj Francuskoj i sjevernoj Italiji bile su do 2,5°C, a ponekad i 4°C više od prosjeka. Dugotrajni i intenzivni toplinski valovi pridonijeli su ovim rekordima.

Uvjeti u kasno proljeće 2023. bili su gori od onih 2022., kada je u Europi bila prisutna teška do ekstremna suša koja je utjecala na vodne resurse, poljoprivredu i proizvodnju energije.

Kako izgleda prognoza za žitarice i uljarice u Europi?

Osim toga, pokazatelji JRC-a ukazuju na široko rasprostranjene niske vodotoke rijeka uzrokovane nedostatkom oborina. Španjolska se suočava s nestašicom vode, osobito u Andaluziji gdje su rezervoari na oko 25% svog kapaciteta.

Veći dio zapadnog Sredozemlja sada je pod uvjetima upozorenja i pripravnosti, što su dvije najteže razine

Crveno upozorene i narančasta pripravnost

Ratarstvo i stočarstvo najviše pogođeni

Nedostatak vode značajno je utjecao na vegetaciju i usjeve, što je dovelo do odgođene sjetve i niskih prognoza prinosa. Ozbiljan vegetacijski stres koji je doveo do propadanja usjeva i manjih plodova, zabilježen je na Pirenejskom poluotoku (osim sjevernog Portugala), sjevernoj Africi i jugu središnje Francuske. 

Prognoze prinosa u Magrebu dodatno su se pogoršale i znatno su ispod prosječnih razina. U Maroku, Alžiru i Tunisu vjerojatno neće niti doći do cvatnje žitarica. Na Pirenejskom poluotoku uvjeti suše su se pojačali i prognoze prinosa znatno su ispod vrijednosti iz 2022., a površine zasijane jarinama značajno su smanjene. Prema izvorima citiranim u izvješću, proizvodnja žitarica i stočarstvo najviše su pogođeni sektori u Portugalu.

Istovremeno, kiša je poboljšala uvjete na Balkanu, u Italiji, Francuskoj i Turskoj, a što bi moglo djelomično uravnotežiti loše izglede zemalja zapadnog Mediterana. 

Kakvi su dani pred nama? 

Ovo izvješće, na temelju trenutne situacije prognozira da bi situacija mogla postati još kritičnija ako se nastave temperature više od prosjeka i nedostatak kiše.

Znanstvenici JRC-a također napominju da bi u nadolazećem ljetu vodni resursi mogli dosegnuti kritično stanje, zbog čega je važno pomno pratiti situaciju, planirati i provoditi mjere upravljanja vodama i prilagodbe suši u regiji.


Tagovi

Ozbiljna suša Zapadni Mediteran Nedostatak oborina Visoke temperature Upozorenje Pripravnost Ugroženi usjevi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.