Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 10.11.2023. 18:00

Pad cijena žitarica s obje strane Atlantika

Objava izvješća američkog ministarstva poljoprivrede, transport ukrajinskih žitarica kroz Europu, vremenske prilike i kupovina, čimbenici su koji su utjecali na ovotjedne cijene

Foto: Depositphotos/Amvorsuf
  • 2.158
  • 116
  • 0

Ovotjedno tržište žitarica i uljarica je pod velikim utjecajem izvještaja, informacija i podataka o usjevima.

Završetak sporazuma o žitnom koridoru u Crnom moru je usmjerio ukrajinske žitarice i druge proizvode prema Europi. Zbog ograničenja izvoza u Europsku uniju zalihe se povećavaju, a cijene smanjuju na lokalnom tržištu. Žetva kukuruza, ječma i suncokreta u Ukrajini će biti veća u odnosu na prošlu godinu, pišu tamošnji mediji. Prosvjedi poljoprivrednika u članicama Unije koje graniče s ovom zemljom su česte, posebno u Poljskoj, jer poljoprivredni proizvodi zaobilaze ograničenja i preplavljuju tržište. Domaći proizvođači ne mogu pratiti tako niske cijene.

Niže cijene s obje strane Atlantika

Pšenica je u petak u 13 h ostvarila blagi pad na pariškom Matifu i za tonu je trebalo izdvojiti 232,50 eura. Pratile su je cijena kukuruza, koji je koštao za ugovor iz ožujka 206 eura/t, i uljane repice za koju je trebalo izdvojiti 428,25 eura/t.

Tržište pšenice je pod utjecajem alžirskog tendera za više od 500.000 tona po cijeni od 249,27 eura/t.

Na čikaškom CBoT-u cijena pšenice je pala za skoro dva posto na 200,09 eura/t. Smanjena je i za kukuruz, na 172,76 eura/t. Soja nije zadržala rast nakon objavljivanja izvješća američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) i velike kupovine, tona je koštala 457,47 eura.

Izvješće USDA donijelo preokret

Veliki preokret se dogodio nakon objavljivanja USDA izvješća koje je donijelo pad cijena pšenice, soje i kukuruza. Prognoza žetve kukuruza u SAD porasla je za 4,3 milijuna tona na rekordnih 386,97 mil. t. U odnosu na prethodni izvještaj povećane su zalihe na 315 mil. t.

Povećane su prognoze za žetvu u Rusiji i Ukrajini, dok su za Kazahstan i Argentinu smanjene. Prognoza za Australiju je ostala nepromijenjena. Očekuje se da će Indija morati uvoziti pšenicu, jer je smanjenje iznosilo oko 3 milijuna tona. To znači da će zalihe biti manje od desetogodišnjeg prosjeka i primorati ovu državu na neophodan uvoz.

Vremenske prilike u Južnoj Americi zabrinjavaju tržište koje najviše utječu na prinose u Brazilu. Na sjeveru su previsoke temperature i suša, dok je prevlažno na jugu. U Argentini je tlo presuho.

Skok cijene soje

Na uljarice je veliki utjecaj imala kupovina američke soje od strane Kine. U srijedu je to dovelo do skoka cijene te kulture na najvišu vrijednost od početka rujna. 

Na europskim burzama za tonu uljane repice koja dospijeva u veljači trebalo je izdvojiti 441 euro, što je jeftinije nego na početku tjedna.

Cijene uljarica na europskom tržištu nisu osjetile utjecaj poskupljenja soje na američkom.


Tagovi

Tržište žitarica Cijene žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje Cijena uljane repice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled