Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja traktora
  • 03.05.2024. 10:30

Pad prodaje traktora, rast quadova. Dominković: Hranu ćemo još dugo i sve više uvoziti!

U prvom kvartalu bilježimo najveći pad prodaje traktora u odnosu na zemlje u okruženju, kaže potpredsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH. No, statistika zbog quadova to tako neće voditi.

Foto: Depositphotos/gorlovkv
  • 3.077
  • 196
  • 0

U prvom kvartalu 2024. u Hrvatskoj je ostvaren pad broja novoregistriranih traktora za 73 komada u odnosu na isto lanjsko razdoblje, navodi se u izvješću Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH. 

Naime, dok ih je 2023. bilo 268, u prva tri mjeseca ove godine bilježi ih se 195. 

"To je za 27,24 % manje nego u prvom kvartalu prošle godine i najveći pad prodaje u odnosu na zemlje u okruženju, odnosno za koje imamo podatke", navodi potpredsjednik Udruge Franjo Dominković.

Znatan pad i prodaje priključnih strojeva 

Naime, prema njihovim podacima, u Italiji ih je u prvom kvartalu prodano 1.271, odnosno 25% manje nego prošle godine (pad s lanjskih 5.083 na 3.812 komada ove godine). U Sloveniji je zabilježen pad od 23 komada tj. 8,75% ili s lanjskih 286 na ovogodišnjih 263.

U Austriji je zabilježen pad za 10 komada, s lanjskih 1.139 na ovogodišnjih 1.129, i što je, objašnjava, znak oporavka jer je pad prodaje novih u 2023. godini iznosio 7,3 % u odnosu na godinu ranije. Navodi i da je prema podacima talijanskih proizvođača traktora, okupljenih u udruzi FederUnacoma, u SAD-u u prva dva ovogodišnja mjeseca ostvaren ukupni pad prodaje od 14%, Indiji 22 %, te u Francuskoj 3% u odnosu na prva dva mjeseca lani.

K tome, kaže i da pad prodaje priključne mehanizacije prati pad prodaje traktora, što je i kod nas prisutno te se vidi po nagomilanim zalihama.

"U Italiji je u prvom kvartalu ove godine zabilježen pad prodaje prikolica za 6,1 posto, telehendera 37,2 i kombajna čak 56,7 posto", opisuje Dominković. 

Vezano uz proizvođače, otkriva da je pad prodaje novih traktora zabilježen kod svih proizvođača ovih strojeva većih snaga, i onih najzastupljenijih na našem tržištu, kao što su John Deere, Claas, Case, New Holland, Fendt, pa čak i Lamborghini, a prodaja je porasla kod nekih brendova manjih snaga kao što su Carraro, McCormick i Solanika.

Prodaja quadova i dalje raste 

I dok prodaja stvarnih traktora pada, s druge strane, kaže, u prva tri mjeseca u Hrvatskoj je prodano 898 quadova koji se kod nas registriraju kao traktori, što je 3,38 puta više nego u prva tri mjeseca prošle godine kada ih je prodano 266 komada.

Tako da će statistika registrirati da je u prva 3 mjeseca ove godine ukupno novoregistrirano 1.093 "traktora" što je za 2 puta više nego lani.

"Pretpostavljam da su kupci quadova uglavnom iz turizma?! Jer njima je dobro! Interesantno bi bilo saznati koliko ih je poljoprivrednika kupilo te koliko ih je nabavljeno iz EU potpora?! Ili koliko je poljoprivrednika u prelasku u turističke djelatnike. Hranu ćemo još dugo i sve više uvoziti!", revoltiran je Dominković ovakvim načinom vođenja prodaje, ali i mogućnostima sufinanciranja iz EU fondova. 

U dokumentu ispod pogledajte koji su modeli traktora kupljeni/novoregistrirani kod nas u protekla tri mjeseca. 


Dokumenti


Tagovi

Prodaja traktora Pad prodaje Prvi kvartal Udruga prodavatelja Franjo Dominković Quadovi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]