Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trendovi u poljoprivredi
  • 12.10.2023. 15:00

Pada proizvodnja i potrošnja mesa: Objavljeni kratkoročni izgledi poljoprivrednih tržišta

Nepovoljne vremenske prilike su obilježile poljoprivrednu proizvodnju u Europi tijekom ljeta 2023. godine. Što se može očekivati na tržištu?

Foto: Depositphotos/HayDmitriy
  • 1.084
  • 90
  • 0

Europska komisija je objavila izvješće o kratkoročnim izgledima za poljoprivredna tržišta, a koje predstavlja najnovije trendove i izglede.

Nepovoljne vremenske prilike su obilježile poljoprivrednu proizvodnju u Europi tijekom ljeta 2023. godine. Suša i obilne padaline su donijele nebrojene probleme. S druge strane, troškovi inputa su nastavili padati, a izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU ponovo je postao konkurentan.

Najviše poskupjelo vino, meso, dušična gnojiva

Od srpnja je počela opadati mjesečna inflacija hrane, što bi moglo potrošačima donijeti olakšanje, jer ona čini skoro 40 posto povećanja cijena.

Vino je jedan od proizvoda čija je potrošnja, najviše crnog, pala zbog poskupljenja, ali i promjene navika potrošača.

Pada proizvodnja vina u EU: Italija više nije najveći globalni proizvođač?

Tu je i meso na koje negativno utječu također visoke cijene. No, poboljšani uvjeti na pašnjacima, kao i niži troškovi stočne hrane, pružili su određeno olakšanje stočarima. Međutim, predviđa se da bi proizvodnja mesa, s izuzetkom peradi, mogla ostati ispod prosjeka.

Rastuće cijene dušičnih gnojiva u EU spriječile su opću nestašicu i nekontroliranu upotrebu od strane poljoprivrednika u EU. 

Pada potrošnja mesa

Očekuje se da će u 2023. potrošnja mesa i dalje padati i to za 1,5 posto. Smanjenje je veće kada je u pitanju govedina (-3,5%) i svinjetina (-5,2%), dok će za perad porasti za 4,3 posto. Visoke cijene govedine i peradi ostaju. Smanjuje se i proizvodnja ovčetine, jer je suša utjecala na travu, koja je osnovna hrana za ovce, na području Mediterana.

Od početka godine pada cijena sirovog mlijeka, a isporuke su prilično stabilne. Očekuje se blagi rast od 0,3 posto. Proizvodnja sira u ovoj godini će rasti za jedan posto. Iznad očekivanja se povećava proizvodnja svježih mliječnih proizvoda kao što su vrhnje i konzumno mlijeko.

Manje žitarica, više uljarica

Proizvodnja žitarica u EU za 2023/24. godinu će biti 268,5 milijuna tona, što je za 4,3 posto ispod petogodišnjeg prosjeka, pokazuje izvješće. Nepovoljne vremenske prilike su najviše utjecale na kukuruz i ječam. Porasla je proizvodnja uljarica i to za 11 posto iznad petogodišnjeg prosjeka. Najviše zbog više suncokreta i soje.

Možda smo zadnji petak u rujnu vidjeli najniže cijene žitarica i uljarica na burzama

Blizu petogodišnjeg prosjeka je očekivana proizvodnja šećerne repe, a riječ je o količini od 15,6 mil. t. Uzgajivači ove kulture su pred izazovom zbog potpune zabrane upotrebe neonikotinoida. Kada je riječ o maslinovom ulju, ostat će niska, kao i dostupnost. U pojedinim regijama su cijene tri puta više u odnosu na petogodišnji prosjek.

Nepovoljne vremenske prilike su dovele do pada proizvodnje jabuke i naranče za oko dva posto u odnosu na prošlu godinu.


Tagovi

Eu poljoprivreda Potrošnja mesa Proizvodnja žitarica Proizvodnja uljarica Proizvodnja mlijeka Kratkoročni izgledi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]