Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 13.01.2024. 07:30

Pala je ispod granične vrijednosti - koja je cijena pšenice?

Puno je faktora koji snižavaju cijene žitarica i uljarica.

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 4.904
  • 349
  • 1

Cijena pšenice u četvrtak pala je ispod granične vrijednosti od 220 eura/t s obje strane Atlantika. Na tržištu dominira ona iz crnomorske regije. Na tržište utječe i povećanje izvoza iz Ukrajine. U SAD-u je na ovakav razvoj događaja utjecaja imao slabiji izvoz.

Najveći gubitnik je pšenica

U petak u 14 h pšenica je doživjela pad na 218,50 eura/t, dok su blagi rast ostvarili kukuruz na 192,25 eura/t i uljana repica na 426,25 eura/t.

Cijena pšenice na pariškoj burzi:

Cijene pšenice su doživjele pad i na čikaškom CBoT-u, gdje je za tonu trebalo izdvojiti 202,22 eura. Sličan trend je i za kukuruz, a iznosi 164,27 eura/t, dok je soja ostvarila blagi rast na 412,39 eura/t.

Hoće li se tržište oporaviti?

Europska pšenica ne može odoljeti pritisku iz crnomorske regije. Rumunjska luka Constanta je povećala promet i izvoz, prvenstveno ukrajinske pšenice. Količine su za 50 posto veće.

Bugarska, Rumunjska i Turska su najavile da će zajednički obavljati razminiravanje Crnog mora što će povećati stabilnost brodskog transporta.

Alžir je objavio tender za kupovinu 250.000 i 350.000 t durum pšenice po cijenama u rasponu od 409,95 do 428,17 eura/t.

Na američkom tržištu je slabija prodaja pšenice i kukuruza, a kupovala se soja. Prodaja pšenice je bila znatno ispod očekivane, samo 128.100 t, što je vijest koja je srušila cijene. Ni prodaja kukuruza nije zadovoljila očekivanja, ona je na najnižoj granici od 487.600 t. 

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Meksiko je kupilo 175.000 t američkog kukuruza. Pažnja je usmjerena na procjenu južnoameričke proizvodnje kukuruza i soje.


Tagovi

Tržište žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena uljane repice Cijena soje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.