Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene gnojiva
  • 17.08.2024. 07:30

Pala potražnja za mineralnim gnojivima uslijed pada cijena žitarica

Nedavni rast vrijednosti eura učinio je uvoz mineralnih gnojiva u Europu povoljnijim, dok je naglo povećanje cijena plina znatno povećalo troškove proizvodnje za europske proizvođače dušičnih gnojiva

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 235
  • 0
  • 0

Tržište mineralnih gnojiva usporava. Zbog pada vrijednosti žitarica, poljoprivrednici su manje zainteresirani za kupovinu. Dok dušična gnojiva ostaju stabilna, kalijeva su dostupna po povoljnijim uvjetima, piše Agragheute.

Nedavni rast vrijednosti eura učinio je uvoz mineralnih gnojiva u Europu jeftinijim. S druge strane, naglo povećanje cijena plina u Europi, s 30 na 40 eura po MWh, znatno je povećalo troškove proizvodnje za europske proizvođače dušičnih gnojiva. 

"Razlog povećanja troškova uključuje sukobe na Bliskom Istoku i zabrinutost zbog mogućeg prekida isporuka iz Rusije. Dok su cijene potaša pale, fosfor je poskupio", istaknuli su, dodajući da je, unatoč porastu troškova plina, cijena uree na globalnoj razini ostala stabilna zahvaljujući velikim zalihama kod proizvođača. Predstojeći indijski natječaj vjerojatno neće uzrokovati daljnji rast, a glavni ponuđači bit će iz Bliskog Istoka i Rusije, procjenjuju analitičari.

455 eura za ureu

U Europi, promjene u cijenama dušičnih gnojiva još uvijek nisu značajno pogođene nedavnim rastom troškova plina. Na njemačkom tržištu, cijene uree i kalcijevog amonijevog nitrata (CAN) u kolovozu su ostale nepromijenjene. 

"Tijekom tekućeg mjeseca, tražena cijena tekuće otopine amonijevog nitrata-uree (AHL) ostala je nepromijenjena, dok je cijena potaša nastavila padati. U njemačkim uvoznim lukama, urea se prodaje za oko 455 eura po toni, što je nepromijenjeno u odnosu na početak mjeseca, ali 30 eura više nego prije četiri tjedna", pišu. 

Za kalcijev amonijev nitrat (CAN), cijena je oko 321 euro po toni, što je povećanje od 5 eura u odnosu na prethodni mjesec. Cijene AHL su oko 295 eura po toni. 

Za najvažnije fosforno gnojivo koje koriste njemački poljoprivrednici, diamonijev fosfat (DAP), ovaj se tjedan u uvoznim lukama morao platiti 650 eura po toni. To su iste cijene kao početkom kolovoza i 5 eura više nego prije četiri tjedna.


Tagovi

Mineralna gnojiva Potražnja za gnojivima Rast cijena gnojiva Pad cijena žitarica


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.