Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potrošnja gnojiva
  • 30.06.2023. 15:00

Pala potrošnja mineralnih gnojiva, trend se nastavlja?

Rat u Ukrajini doveo je do naglog rasta cijena, a EU industrija uvelike ovisi o plinu ruskog podrijetla, ali i bjeloruskim sirovinama

Foto: Depositphotos/style-photo
  • 2.328
  • 172
  • 0

Potrošnja mineralnih gnojiva (dušika i fosfora) u poljoprivrednoj proizvodnji u EU iznosila je 10,9 milijuna tona u 2021., što je u usporedbi s 2020. pad od 2,2 posto, a u odnosu na vrhunac 2017. pad od 6,4 posto, podaci su koje je objavio Eurostat. 

Potrošnja onih na bazi dušika procijenjena je na 9,8 mil. t u 2021., što je u odnosu na 2020. smanjenje od 2,0%, i predstavlja stopu sličnu kratkoročnom trendu zabilježenom od 2017. Međutim, tijekom srednjeg razdoblja, ukupna potrošnja dušičnih gnojiva vratila se na razinu sličnu onoj od desetljeća prije.

Tko su najveći potrošači?

Bila je najveća u zemljama koje su glavni EU poljoprivredni proizvođači. Francuska (2,0 mil. t), Njemačka (1,3 mil. t), Poljska (1,0 mil. t, podaci iz 2020.) i Španjolska (1,0 mil. t) su predstavljale polovicu ukupne potrošnje u EU-u.

Kada je riječ o fosfornim, ona je 2021. iznosila 1,1 mil. t što je pad od 3,8% u odnosu na razinu iz 2020.

Najviše su korištena u Francuskoj, Španjolskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Italiji i Njemačkoj, a ovih pet zemalja predstavljaju gotovo tri četvrtine ukupne potrošnje u EU.

Utjecaj rata u Ukrajini

Eurostat u svom priopćenju napominje da je, iako još uvijek nema dostupnih podataka za 2022., vojna agresija na Ukrajinu i primjena sankcija Rusiji dovela do naglog rasta cijena gnojiva, što će vjerojatno utjecati na njihovo korištenje u poljoprivredi EU. 

Naime, industrija gnojiva na bazi dušika u EU-u uvelike je ovisila o plinu ruskog podrijetla. Osim toga, Rusija i Bjelorusija bile su ključni igrači u svjetskoj proizvodnji fosfata i kalija. 


Tagovi

Umjetno gnojivo Potrošnja Pad potrošnje Cijena gnojiva Najveći potrošači Rat u Ukrajini


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje