Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • YieldGap
  • 13.09.2023. 13:30

Pametna analiza tla, gnojidba, sjetva i žetva? Sve to nudi YieldGap

Tvrtka YieldGap pametnu gnojidbu, sjetvu i žetvu može obaviti umjesto vas držeći se preporuka iz precizne analize tla. Ako poljoprivrednik ima potrebnu mehanizaciju može naručiti samo analizu uz koju dobiva detaljan izvještaj.

Foto: YieldGap
  • 1.889
  • 218
  • 0

U posljednje vrijeme se sve više govori da digitalizacija značajno olakšava rad i poboljšava prinose u poljoprivredi. Na temelju podataka koji se prikupljaju tijekom svih radova na polju, odnosno od sjetve do žetve, poljoprivrednik može lakše odlučiti koju će sortu sjemena koristiti i koliko gnojiti pojedine dijelove polja.

Upravo to glavni je cilj tvrtke YieldGap, a u razgovoru s njihovim zaposlenicima doznali smo na koji način ga je moguće dostići. "Kroz suradnju s nama, poljoprivrednici dobivaju drugačiji pristup svojim njivama", istaknuli su. Kako kažu, oni njive ne gledaju kao jedinične cjeline, nego svaku promatraju kao skup manjih dijelova koje zasebno analiziraju i tretiraju. Upravo takav pristup imaju u svim uslugama koje nude.

Ravnotežu na polju moguće je, ističu, postići mjerama temeljenim na podacima o stvarnim potrebama zemljišta. Upravo stoga je važna analiza tla jer iz nje možemo saznati kakvo mu je stanje na pojedinim dijelovima. "Algoritmima izračunavamo stvarno potrebnu količinu gnojiva na svakom dijelu polja, a ujedno i vršimo kultivaciju jer većina poljoprivrednika nema toliko tehnološki napredne strojeve za preciznu gnojidbu. Klasičnim rasipačima to ne možete", napominju iz ove tvrtke.

Treba li vam i pametna mehanizacija?

Međutim, pametna analiza tla i precizna gnojidba nisu njihove jedine usluge. Nude još i pametnu sjetvu, prihranu dušikom, gnojidbu folijarnim gnojivima te pametnu žetvu. Naime, u radu koriste pametnu mehanizaciju koja je njihov alat. "Naša prava dodana vrijednost je u tome što prikupljene podatke s njive analiziramo te dajemo savjete i preporuke temeljene na činjenicama i, u konačnici, ne stanemo na preporuci - ono što savjetujemo i preporučujemo možemo i fizički izvesti u polju", istaknuli su iz YieldGap-a.

Oni imaju svu potrebnu mehanizaciju 

Napominju da moramo biti svjesni da tlo nije neiscrpan resurs pa je važno da se oni elementi koji su iscrpljeni usjevima ili drugim događajima i procesima poput erozije, ispiranja, denitrifikacije itd., vrate u tlo. "Ako se ne vrate, urod je manji", upozoravaju rekavši da oni zato kažu da sve kreće od analize tla.

"Nekako je kod nas uvriježeno mišljenje da se ona radi samo zbog poticaja, ali njezina prava vrijednost je puno veća od toga. Bez nje ne znamo koje točno elemente moramo vratiti u tlo", dodaju. Kako pojašnjavaju, njihova kreće od satelitske snimke polja te njegove podjele na više segmenata, nakon čega analiziraju svaki zasebno i dobiju pregled stanja svakog od njih.

Prilikom izrade preporuke za pametnu osnovnu gnojidbu, njihovi algoritmi u obzir uzimaju sve agronomske faktore (sljedeća kultura, očekivani prinos, žetveni ostaci, bacanje organskog gnojiva na njivu...) te daju jasnu preporuku kojim gnojivima i koliko gnojiti svaki dio njive. I posljednje, ali nikako manje bitno, je da uzorak uvijek uzimaju na istom mjestu jer jedino tako mogu osigurati usporedive rezultate u budućnosti.

Gnojidba, sjetva, žetva – zaokružen cijeli proces proizvodnje

"Ako poljoprivrednik nema pametni rasipač, a želi na taj način pognojiti svoju njivu, nudimo uslugu pametne gnojidbe – na temelju gore spomenute preporuke, radimo mapu i gnojimo njivu sukladno preporuci", pojasnili su iz ove tvrtke. Ako poljoprivrednik ima pametni rasipač, oni mu pak mogu poslati mapu za pametnu gnojidbu te može sam pognojiti njivu sukladno preporuci.

Nastavak svega je pametna sjetva. Naime, njihove sijačice omogućuju varijabilnu sjetvu žitarica i kukuruza.  "Ako znamo da je neki segment lošiji i da na njemu ne možemo ostvariti ciljani prinos, onda taj segment manje i sijemo kako ne bi bacali novac uzalud", objasnili su. S druge strane, ako je neki segment jako dobar onda na njemu posiju više i tu će poljoprivrednik dobiti bolji prinos. "Također, presijavanje svodimo na minimum, a naša kukuruzna sijačica omogućuje i da za vrijeme sjetve, osim sjemena, polju možemo dati i dodatno gnojivo prema segmentaciji njive", dodali su iz ove tvrtke koja se bavi preciznom poljoprivredom.

U YieldGapu nude razna usluge za preciznu poljoprivredu

Od ove godine nude i pametnu žetvu koja daje jasan pregled prinosa na svakih pet metara. "To nam je ujedno dobar podatak za sljedeću sezonu, kako bi sjetvu i gnojidbu obavili još preciznije", napomenuli su dadavši da što god su napravili, to su i zabilježili, a na temelju analize prikupljenih podataka mogu odlučiti što je najprikladnije učiniti u budućnosti.

Inače, njihov izvještaj o pametnoj analizi tla i preporuci za pametnu osnovnu gnojidbu uključuje sveobuhvatne podatke satelitske analize o raznolikosti tla u poljima, pregled svih analiziranih polja, pregled svakog polja po segmentu, preporuku hranjivih tvari za svaki segment svakog polja, preporuku količine i vrste gnojiva te točna mjesta uzorkovanja. 

Kupac dobiva detaljno izvješće

"Iz izvješća kupac saznaje točne i preporučene vrijednosti pH, fosfora, kalija i humusa za svaki segment polja, koja vrsta gnojiva se preporučuje i koliko na svakom segmentu, a također pripremamo izračun uštede koju će kupac ostvariti ako gnoji prema našim preporukama", pojašnjavaju. Točna mjesta uzorkovanja, koja su također uključena u izvješće, omogućuju ponovljivost uzorkovanja na identičnim mjestima (+/- 2 cm), a time i usporedivost rezultata u daljnjim analizama tla.

Upitali smo ih kolika je isplativost te usluge u odnosu na uštedu na gnojivima. Kažu da uz preciznu poljoprivredu možemo optimalno iskoristiti heterogena tla, uštedjeti na gnojivima, pesticidima i sjemenu. "Razlike među pojedinim dijelovima polja su, ne samo primjetne, nego negdje i jako velike", ističu rekavši da se može  dogoditi da na jednom dijelu polja nedostaje fosfora, a da ga na drugom ima previše. "Gnojidba nekom vrstom prosječne doze fosfora rezultirala bi nedovoljnom u prvom, a nepotrebnom gnojidbom u drugom dijelu. To ima značajan i ekonomski i ekološki učinak", zaključuju.

Nakon žetve je idalno vrijeme za analizu tla

Najbolje vrijeme za analizu tla je nakon žetve i prije gnojidbe. "Uzorkujemo uglavnom ljeti i zimi. Naravno, uzorkujemo i livade i trajne nasade gdje nismo vremenski ograničeni. Naši strojevi mogu u polje ulaziti po svim vremenskim uvjetima", objasnili su.

Usluge za ratarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo

Osim uzorkovanja, tijekom vegetacije moguće je pratiti polje i dnevnim satelitskim snimkama. Ona pokazuje intenzitet rasta i problematična područja gdje je vegetacijski indeks lošiji te su potrebne dodatne radnje u polju.

Što se tiče pametne analize tla i preporuke za pametnu osnovnu gnojidbu, cijeli proces satelitske segmentacije, uzorkovanja, analize i pripreme izvješća traje oko 40 dana.

Pametna gnojidba, sjetva i žetva se dogovaraju zasebno s klijentima te u tome nemaju točno definirane rokove jer u poljoprivredi je, kažu, teško računati da se stvari odrađuju u nekim rokovima – tu je potrebna fleksibilnost i u svemu se dogovaraju s poljoprivrednicima.

"Naše usluge nudimo svim poljoprivrednicima – ratarima, voćarima, vinogradarima. Nemojmo zaboraviti važnost analize tla za trajne nasade jer se ta zemljišta dugotrajno koriste samo za jednu kulturu, nema rotacije kao u ratarstvu, a gnojiva i sredstva za zaštitu bilja se koriste na isti način nekoliko godina zaredom", zaključili su iz ove tvrtke.


Tagovi

YieldGap Analiza tla Precizna gnojidva Precizna sjetva Precizna žetva Usluge Pametna poljoprivreda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

YieldGap d.o.o.

Roberta Frangeša Mihanovića 9, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385916232324, e-mail: yieldgap@yieldgap.eu web: https://www.yieldgap.hr/