Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HOK
  • 27.08.2023. 16:30

Pao broj obrta u cehu ribarstva, marikulture i poljodjelstva

Obrtnici u RH zapošljavaju gotovo 229 tisuća ljudi. Dok većina bilježi rast, u cehu ribarstva, marikulture i poljodjelstva imamo šest obrta manje u odnosu na lani.

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 337
  • 48
  • 0

U odnosu na srpanj prošle godine, ukupno je više od 10 tisuća novih zaposlenih u obrtima, uključujući obrtnike i radnike. Oni u Hrvatskoj zapošljavaju ukupno gotovo 229 tisuća ljudi, objavili su iz Hrvatske obrtničke komore.

Kako navode, posljednjih godina dana Hrvatska bilježi i približno 8.200 obrta više ili rast od 8,1 posto, odnosno ukupno gotovo 109 tisuća obrta.

Neki cehovi bilježe rast, a neki pad

U srpnju je u odnosu na prošlu godinu rast broja obrta ostvaren u uslužnom zanatstvu (6.512 obrta više ili 12,7 %), prijevozu osoba i stvari (759 obrt više ili 9,1 %), u cehu frizera, kozmetičara, njege tijela i fitnesa (704 obrta više ili 9,1 %), proizvodnom zanatstvu (273 obrta više ili 3,2 %) te ugostiteljstvu i turizmu (86 obrta više ili 0,7 %).

Međutim, u posljednjih godinu dana pao je broja obrta u cehu trgovine (141 obrt manje ili 1,6 %) te u cehu ribarstva, marikulture i poljodjelstva (6 obrta manje ili 0,2 %), navode iz Hrvatske obrtničke komore.

OPG ili Obrt za poljoprivredu - što je bolje i za koga?

Broj obrta u Hrvatskoj u posljednjih pet godina veći je za 28.000 obrta ili gotovo 35 posto, a udio zaposlenih u obrtima u ukupno zaposlenim osobama u RH u lipnju 2023. iznosio je 13,5 posto, navode iz HOK-a.

Kratohvil: Porastao je interes upisa u strukovne škole

"Obrtništvo je velika snaga i jedan od najvitalnijih dijelova hrvatskog gospodarstva, koji raste svakodnevno. Samo u posljednjih mjesec dana imamo 800 obrta više", ističe predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.

Polako, ali sigurno, kaže, jača svijest o brojnim prednostima odabira obrtničkih zanimanja kao životnog puta, a osobito veseli i porast interesa za upise u strukovne škole.

"Očekujemo nastavak pozitivnog trenda, uz obavezu i odgovornost da nastavimo intenzivno raditi na unapređenju poslovnog okruženja za hrvatske obrtnike", zaključio je Kratohvil.


Tagovi

HOK Dalibor Kratohvil Obrti Ribarstvo Marikultura Poljodjelstvo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda