Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Znanstveno istraživanje
  • 03.08.2023. 15:00

Pčelinji med dobio konkurenciju?

Znanstvenici su potvrdili da slatke stvari koje mravima služe kao rezervna hrana imaju jedinstveno djelovanje na bakterije i gljivice.

Foto: Depositphoto/izanbar (ilustracija)
  • 29.744
  • 1.534
  • 0

"Med" koji proizvode australski mravi ima jedinstveno antimikrobno djelovanje protiv bakterija i opasnih gljivica, rezultati su istraživanja koje je proveo tim australskih znanstvenika sa Sveučilišta u Sidneyu i tamošnjeg Instituta za infektivne bolesti.

Oni su ispitali farmaceutski potencijal mrava Camponotus inflatus, vrste pronađene u pustinjskim područjima, uglavnom u zapadnoj Australiji i na sjevernoj teritoriji.

Koristi se u narodnoj medicini autohtonih naroda

Karakteristika ove vrste je da imaju jedinke za tov. Mravi radnici ih hrane nektarom i slatkim tvarima, zbog čega im se želudaci puni medom i poprimaju proziran izgled jantara. Oni postaju neaktivni i pravi spremnici hranjivih tvari za periode kada nema druge hrane.

honeypot ant!

U narodnoj medicini autohtonih naroda su vrlo cijenjeni. Koriste se kao lijek za upalu grla, melem protiv upala i rana. Otkriveno je da med od mrava ima potpuno drugačiji mehanizam djelovanja u odnosu na pčelinji, jer sadrži spojeve koja imaju antimikrobno djelovanje. 

Efikasan je protiv dvije vrste gljivica, Aspergillus i Cryptococcus, koje možemo naći u tlu. Pretpostavljaju da je sposobnost inhibicije njihovog rasta evoluirala kako bi spriječila gljivice da napadnu kolonije mrava.

Patogene gljive također mogu izazvati ozbiljne infekcije kod ljudi s oslabljenim imunitetom, kao što je Staphylococcus aureus.


Tagovi

Camponotus inflatus Med Med od mrava Narodna medicina Antimikrobno djelovanje Australski mravi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Voljeli se mladih dvoje #RuralFoto #Životinje