Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 14.07.2023. 18:00

Petak je donio promjene na tržištu žitarica i uljarica - kolike su?

Neizvjesnost o produžetku ugovora o crnomorskom koridoru, prognoze žetve i jak euro utjecali su na tržište

Foto: Depositphoto/artiemedvedev
  • 11.399
  • 656
  • 0

Tržištem žitarica i uljarica najviše dominiraju utjecaj jakog eura i izvještaj USDA. Odmah po objavljivanju srpanjskog izvještaja cijene na tržištu su doživjele promjene, najviše na američkim burzama. Europske su ih pratile.

Hoće li biti produžen žitni ugovor?

I dalje postoji strah da ugovor o crnomorskom koridoru neće biti produžen, iako je danas turski predsjednim Recep Tayyip Erdogan izjavio da je ruski predsjednik Vladimir Putin pristao na produženje. Neizvjesno je i kakvi će vremenski uvjeti biti u kolovozu. Očekuje se još veći obim izvoza ruske pšenice, a Vladimir Putin je najavio povlačenje iz sporazuma ako zahtjevi ne budu ispunjeni.

Europska unija pomaže Ujedinjenim narodima i Turskoj da se ugovor produži i poslije ponedjeljka, 17. srpnja.

Smanjena prognoza za žetvu pšenice u EU

Petak je donio promjene. Na pariškom Matifu cijena pšenice u 13:30 h je iznosila 232,75 eura/t. Porasla je i za kukuruz na 233,75 eura/t. Dok je cijena uljane repice nakon rasta sredinom tjedna pokazala smirivanje i pad na 471 euro/t. Raste i za palmino ulje, dok u SAD očekuju nastavak smanjenja površina pod uljanom repicom.

Najnovija prognoza za žetvu pšenice u Europskoj uniji je pokazala smanjenje od dva posto u odnosu na prošli mjesec i sada se očekuje prinos od 126,2 milijuna tona. Toplinski val pri kraju proizvodnje ubrzao je zrenje i zrna su slabije kumulirala rezervne tvari.

Na čikaškom CBoT-u cijena ove žitarice je porasla poslije pada za jedan posto i iznosi 205,40 eura/t. Za kukuruz je rasla za gotovo 8 posto, zbog straha od suše i sada iznosi 208,15 eura/t.

Povećana je prognoza prinosa u Brazilu. Za tonu soje trebalo je izdvojiti 496,88 eura.


Tagovi

MATIF CBoT Cijena pšenice Cijena uljane repice Cijena žitarica Cijena kukuruza Cijena soje Tržište žitarica Žitarice i uljarice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U očekivanju svježeg mlijeka... #RuralFoto #životinje