Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 13.06.2024. 10:10

Petir Plenkoviću: Što Vlada čini kako bi država povratila kontrolni vlasnički paket Petrokemije?

Ne smije se dopustiti da Petrokemija d.d., kao jedini proizvođač mineralnih gnojiva u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, dođe u poziciju da netko s njom može učiniti što god želi i ugrozi našu poljoprivrednu i prehrambenu sigurnost, navodi Marijana Petir.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL, Petrokemija
  • 436
  • 53
  • 0

Poštovani predsjedniče Vlade, ne smije se dopustiti da Petrokemija d.d., kao jedini proizvođač mineralnih gnojiva u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, dođe u poziciju da netko s njom može učiniti što god želi i ugrozi našu poljoprivrednu i prehrambenu sigurnost, upozorila je saborska zastupnica Marijana Petir Andreja Plenkovića. 

U pismenim putem poslanom zastupničkom pitanju, zatražila je i odgovor što Vlada poduzima kako bi država povratila kontrolni vlasnički paket nad ovom strateški važnom tvrtkom i imenovala svog predstavnika u upravu. Također, planira li donijeti odluku o proglašenju Petrokemije d.d. pravnom osobom od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.

Kako je podsjetila, čak 25 posto proračuna Grada Kutine i Sisačko-moslavačke županije puni se iz ove tvornice., a uz poslovanje je vezano 1.300 radnika i njihovih obitelji, kao i 165.000 hrvatskih poljoprivrednika

Donedavno je država bila njezin drugi najveći suvlasnik (45,17%), uz tursku Yildirim Grupu, te je donesena odluka da se ide u dokapitalizaciju te tvrtke kako bi došla do svježeg kapitala i mogla ući u nužnu modernizaciju pogona. 

Prema javno dostupnim informacijama, Yildirim Grupa nije poštivala dogovor s državom i resornim ministarstvom koje je ulaganjem sa više od 12 milijuna eura namjeravalo zadržati kontrolni vlasnički paket (25% plus jednu dionicu), te je Yildirim Grupa iznenadnim financiranjem u procesu dokapitalizacije u potpunosti preuzela upravljanje Petrokemijom d.d.

Čeka se odgovor premijera.


Tagovi

Petrokemija Vlasnički paket Andrej Plenković Tvornica gnojiva Yildirim grupa


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ja sam budući "Kapitalac". #RuralFoto #životinje