Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stambeno zbrinjavanje
  • 12.03.2024. 13:30

Petir: Stambeno zbrinjavanje treba uvesti za sve mlade koji žele ostati ili doseliti na selo

Navedenom mjerom u funkciju stanovanja stavit će se prazne kuće u ruralnim područjima, osigurati dom za mlade obitelji i zaustaviti njihovo iseljavanje iz hrvatskog sela, rekla je Marijana Petir.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.641
  • 120
  • 0

Identična mjera koja se uvodi za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji na selu koje se bave poljoprivredom, treba se uvesti za sve mlade obitelji koje žele ostati ili doseliti na hrvatsko selo, smatra predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir. 

Kako podsjeća, upravo na njezin prijedlog, uvedena je nova proračunska stavka "Pomoći dane u inozemstvu i unutar općeg proračuna" čime su osigurana financijska sredstva u iznosu od jedan milijun eura za 2024. te isti iznos u projekcijama za 2025. i 2026., za pomoć jedinicama lokalne samouprave s manje od 5.000 stanovnika, koje već iz svojih proračuna osiguravaju bespovratna sredstva za kupnju kuća mladim obiteljima ili nadogradnju/proširenje kuća u kojima iste žive na ruralnom području.

Mladim poljoprivrednicima državna potpora za kupnju kuće na selu, evo kako do nje

Da se program sada proširi na sve mlade obitelji, prijedlog je koji je uputila predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću kao i potpredsjedniku Vlade te ministru prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branku Bačiću.

"Cilj ove potpore je podupiranje generacijske obnove hrvatskog sela i poljoprivrede, a korisnici ove potpore - mlade obitelji koje se bave poljoprivredom, istu će ostvarivati preko jedinica lokalne samouprave", rekla je Petir te dodala da će se navedenom mjerom u funkciju stanovanja staviti prazne kuće u ruralnim područjima i zaustaviti njihovo iseljavanje iz hrvatskog sela.

Odgovor jedinica lokalne samouprave

Uz navedeno, istaknulaje, mjera može pomoći rješavanju nedostatnosti radne snage, što uzrokuje napuštanje poljoprivredne proizvodnje i ruralnih područja te predstavlja veliki izazov za generacijsku obnovu hrvatskog sela i poljoprivrede, dostatnu proizvodnju kvalitetne hrane po pristupačnim cijenama kao i za nacionalnu sigurnost.

Uputila je i zamolbu jedinicama lokalne samouprave (JLS) manjim od 5.000 stanovnika, koje su potencijalni korisnici ove potpore, da je izvijeste imaju li u svojim proračunima osigurana financijska sredstva za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji na selu, te je zaprimila odgovore njih 140, od kojih 88 ima u svom proračunu osigurana sredstva za neki od vidova takvog stambenog zbrinjavanja.


Tagovi

Marijana Petir Vlada Republike Hrvatske Iseljavanje Kupnja kuća Nadogradnja kuća Život na selu Jedinice lokalne samouprave Javno savjetovanje Bespovratna sredstva Zaustavljanje iseljavanja Stambeno zbrinjavanje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.