Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 20.12.2023. 13:30
  • Virovitičko-podravska, Virovitica

Plenković: Dramatizirali su oni koji nisu vidjeli niti svinja niti kolinja

Država je stala uz Slavoniju i hrvatskog seljaka, razotkrivši do kraja one koji su htjeli ušićariti političke poene, rekao je premijer Plenković u Virovitici govoreći o gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
  • 599
  • 129
  • 0

Premijer Andrej Plenković se, govoreći u Virovitici o gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj, osvrnuo na slučaj afričke svinjske kuge, koja je pogodila neke od slavonskih županija.

Rekao je kako je prije pojave te bolesti u Hrvatskoj bilo registrirano 800 tisuća svinja, te da je za vrijeme epidemije, što zbog bolesti što zbog nužnih mjera koje su se morale poduzeti, uginulo ili eutanazirano samo 35 tisuća svinja, iako se u medijskom prostoru stvarao dojam da ih je eliminirano višestruko više.

"Nakon što se bolest smirila, a smirila zbog akcijskog plana mjera koje je Hrvatska provodila, kao što to čini svaka ozbiljna i uređena država, unatoč tome što nema lijeka ili cjepiva, došli smo u situaciju drugog režima, tzv. regionalizacije, koji omogućuje od ovog tjedna i tradicionalnu svinjokolju i trženje svinjskim mesom na području Vukovarsko-srijemske županije i dijelovima Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije", stoji u Vladinom priopćenju.

Trebalo je mudrosti i strpljenja?

"Trebalo je samo mudrosti i strpljenja, zakonitog ponašanja i poštivanja struke", rekao je.

Svinjokolja može početi i u preostale tri županije u zoni ograničenja!

Naglasio je kako je država stala uz Slavoniju i hrvatskog seljaka, razotkrivši do kraja one koji su htjeli ušićariti političke poene.

"Imali smo političku diverziju ovdje nekih oporbenih stranaka i diletanata, kvazi-poljoprivrednika i kvazi-svinjogojaca koji su glumili neke prosvjede, a ubacivale su im se raznorazne bizarne skupine kako bi ispalo da zločesta Vlada ne brine o jadnoj Slavoniji. To je bio okvir koji je, naravno, lažan i pokazao se potpuno besmislenim", istaknuo je premijer govoreći o nedavnom prosvjedu.

Više od 30 milijuna eura svinjogojcima

Također, rekao je da je cijela situacija s afričkom svinjskom kugom odrađena onako kako Vlada koja zna što radi radi do kraja - neimpresionirana prosvjedima, medijskim napadima, dramatiziranjem onih koji su htjeli sebi priskrbiti nekakav politički poen, a nisu vidjeli niti svinja niti kolinja, a niti Slavonije, prije afričke svinjske kuge. 

Podsjetio je kako je Vlada dala više od 30 milijuna eura svinjogojcima koji su stvarno pogođeni za naknadu štete, buduću propuštenu gospodarsku aktivnost i interventne mjere te za investicije za dizanje razine bio-sigurnosti te da je uz to svaka obitelj dobila i po 600 eura za kupovinu sigurnog mesa.


Tagovi

Premijer Plenković Vada Republike Hrvatske Afrička svinjska kuga Sastanak u Virovitici Prosvjed svinjogojaca Regionalizacija Svinjokolja


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB