Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 18.09.2024. 15:00
  • Sisačko-moslavačka, Kutina

Plenković o Petrokemiji: Održavaju se daljni razgovori o partnerskim osnovama

Što Vlada poduzima kako bi država povratila kontrolni vlasnički paket nad tvornicom gnojiva, pitanje je koje je premijeru postavila predsjednica sabroskog Odbora za poljoprivredu, Marijana Petir. Sad je stigao odgovor.

Foto: Marinko Petković
  • 326
  • 101
  • 1

"Održavaju se daljnji razgovori na navedenu temu s Upravom društva Petrokemija d.d., a sve u cilju kako bi se osigurala dugoročna suradnja na partnerskim osnovama", stoji u odgovoru premijera Andreja Plenkovića predsjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijani Petir na pitanje o tome što Vlada poduzima kako bi država povratila kontrolni vlasnički paket nad ovom tvornicom gnojiva. 

Petir je, stoji u priopćenju, pitala i planira li Vlada donijeti odluku o proglašenju Petrokemije pravnom osobom od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.

Petir Plenkoviću: Što Vlada čini kako bi država povratila kontrolni vlasnički paket Petrokemije?

Ističu kako je navela da Yildirim Grupa nije poštivala dogovor s državom i resornim Ministarstvom, koje je ulaganjem s više od 12 milijuna eura namjeravalo zadržati kontrolni vlasnički paket (25 posto plus jednu dionicu), te je iznenadnim financiranjem u procesu dokapitalizacije u potpunosti preuzela upravljanje Petrokemijom.

Uz poslovanje Petrokemije vezano 165.000 hrvatskih poljoprivrednika

"U svom zastupničkom pitanju upozorila je kako se ne smije dopustiti da jedini proizvođač mineralnih gnojiva u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, dođe u poziciju da netko s njom može učiniti što god želi i time ugrozi našu poljoprivrednu i prehrambenu sigurnost", istaknuto je te je Petir podsjetila kako se 25 posto proračuna Grada Kutine i Sisačko-moslavačke županije puni iz Petrokemije d.d., a uz njeno poslovanje vezano je 1.300 radnika i njihovih obitelji, kao i 165.000 hrvatskih poljoprivrednika. 

Vlada joj je, objašnjava, odgovorila da je još 6. travnja 2023. donijela Odluku o davanju suglasnosti za sklapanje Dodatka I. Ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju društva Petrokemija d.d., tvornica gnojiva i Odluku o davanju suglasnosti za sklapanje Ugovora o prijenosu Ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju društva. "Učinjeni su svi potrebni preduvjeti za ulazak novog strateškog partnera u Društvo i daljnji nastavak poslovanja", stoji između ostalog u odgovoru.


Tagovi

Marijana Petir Petrokemija Yildirim Grupa Andrej Plenković


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.