Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplava u Grčkoj
  • 11.09.2023. 15:00

Plodna grčka ravnica je pod muljem, zbog životinjskih lešina prijeti zaraza

Bit će potrebno najmanje 5 godina da se sanira šteta u poljoprivrednom sektoru i da ravnica ponovno postane plodna

Foto: FB/John Liakos
  • 334
  • 23
  • 0

Središnju grčku regiju Tesaliju poharala je oluja Daniel. Čak je četrnaest smrtno stradalih, pet osoba se vodi kao nestalo, a spašeno je 4.250 ljudi. 

Ova je prirodna katastrofa uslijedila nakon prošlomjesečnih razarajućih šumskih požara.

Pčelar se emotivno oprostio od pčela, pastir poginuo spašavajući stoku

Oluja s obilnom kišom pretvorila se u bujice koje su rušile brane, nosile ceste, mostove. Mulj je stigao do krovova kuća u nekoliko sela. 

Naslage gline i mulja

Gotovo 720.000 hektara tesalske ravnice, koja čini više od 25 posto poljoprivredne proizvodnje u zemlji, pretvorilo se u golemo jezero. Poplavljena područja ostala su bez struje i pitke vode. Regionalni guverner Tesalije Kostas Agorastos kaže da se šteta procjenjuje na 2 milijarde eura ili više, piše protothema

Stručnjak za upravljanje katastrofama Efthymios Lekkas izjavio je da će biti potrebno najmanje 5 godina da se sanira šteta u poljoprivrednom sektoru i da ravnica ponovno postane plodna.

Glina i mulj na nekad plodnoj ravnici

"Nije samo potpuno uništena ovogodišnja poljoprivredna proizvodnja, nego u naslagama gline i mulja debljine najmanje pola metra neće moći godinama ništa rasti", naglasio je.

"Još nismo shvatili razmjere štete. Suočavamo se s katastrofom koja može biti veća, ekonomski gledano, od potresa 1999., a što je bila najveća katastrofa u novijoj povijesti naše zemlje", komentirao je za ieidiseis.

Prijeti zaraza zbog lešina životinja

Nažalost, uginulo je puno životinja koje su držali tamošnji poljoprivrednici. Osim štete koju su pretrpjeli, sada im prijeti i zaraza jer leševi još uvijek stoje u poplavljenim područjima, prenosi voanews.

Neke su životinje uspjeli spasiti

"Možda smo preživjeli poplave koje su potopile naše gradove i domove, ali smrad životinjskih lešina u raspadanju... Naše kokoši, naše koze, zečevi i ovce… To je užasno i ubit će nas", upozorava poljoprivrednica Hara Petropoulou te kaže kako joj ne preostaje ništa drugo nego da sama odvuče uginule ovce i očistiti objekte gdje su boravile životinje. 


Fotoprilog


Tagovi

Poplava Daniel Poplava u Grčkoj Tesalska ravnica Poplavljeno zemljište Naslage mulja Šteta u poljoprivredi Nastradale životinje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.