Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jerković d.o.o.
  • 25.01.2024. 10:30
  • Osječko-baranjska, Koška

Po izboru poljoprivrednika Trimble navigacije su broj 1- zašto?

Njihova instalacija moguća je na poljoprivrednim strojevima svih proizvođača bili oni stariji ili novi, a kako kaže Denis Ćosić iz tvrtke Jerković d.o.o. tehnologija je ta koja savladava sve prepreke i izazove u preciznoj poljoprivredi.

Foto: Martina Pavlović
  • 1.954
  • 162
  • 0

"S obzirom na dugogodišnja iskustva u poljoprivredi, broju ugrađenih navigacijskih sustava i povratnih informacija od korisnika, Trimble navigacije su broj jedan u Hrvatskoj", kaže nam Denis Ćosić iz odjela za preciznu poljoprivredu tvrtke Jerković d.o.o.

Kako ističe, one su uvijek korak ispred ostalih zbog svoje visoke preciznosti, pouzdanosti, kvalitete rada, izuzetne podrške i širokog asortimana proizvoda koja odgovaraju na sve zahtjeve u ovoj proizvodnji. 

"U Hrvatskoj je precizna poljoprivreda još djelomično nepoznat pojam pojedinim poljoprivrednicima dok je u svijetu već dugi niz godina zastupljena", ističe naš sugovornik.

Pomoću povratnih informacija od korisnika diljem svijeta Trimble je, kaže, svoju tehnologiju izuzetno kvalitetno unaprijedio i postavio visoke standarde. "Tehnologija je ta koja savladava sve prepreke i izazove koji se postavljaju ispred poljoprivrednika u preciznoj poljoprivredi", istaknuo je Ćosić.

Kompatibilne sa svim vrstama priključnih strojeva

Trimble navigacije su kompatibilne s velikim dijelom softwarea na tržištu i omogućuju olakšan prijenos podataka i praćenje proizvodnje korisniku.

"Njihov AG software omogućuje korisnicima praćenje svog gospodarstva u bilo kojem trenutku. Kroz njega i sinkronizaciju podataka oni mogu slati zadatke na navigacije, pratiti aktivnost na gospodarstvu, te voditi skladište (gnojiva i pesticida) i kroz cijeli nadzor izračunati uštede koje su ostvarili", pojasnio je. 

Denis Ćosić ugrađuje navigaciju na kombajn

Naime, ove navigacije omogućuju povezivanje sa svim vrstama priključnih strojeva preko ISOBUS ili serijske veze (TUVR) te kontrolu priključnih strojeva (kontrola 256 sekcija).

"Od protoka, selektivnog apliciranja, do varijabilnog doziranja inputa i automatske kontrole sekcija, ovi sustavi primjene inputa imaju utjecaj na povećanje prinosa i smanjuju troškove sjemena, gnojiva i kemijskih sredstava", neke su od prednosti kaže Ćosić. Također omogućuju kontrolu varijabilne gnojidbe i sjetve preko karata koje se unose u navigacije.

Mogu se instalirati na strojeve svih proizvođača

Instalacija je moguća na poljoprivrednim strojevima svih proizvođača bili oni stariji ili novi. Ako je traktor opremljen hidrauličnom (CAN) instalacijom Trimble navigacije se povezuju na CAN komunikaciju i na taj način se obavlja automatsko upravljanje.

Ako pak nisu opremljeni hidrauličnom pripremom onda se instalira elektro motor preko kojeg se obavlja automatsko upravljanje. "Drugim riječima Trimble komunicira s poljoprivrednim strojevima na svim jezicima", napominje Ćosić.

Kako kaže, njihova NextSwath tehnologija za okretanje na kraju prohoda automatski proračunava i izvršava najbolju moguću putanju za okretanje vozila zajedno s priključnim strojem, uz precizniji ulaz u sljedeći prohod. 

Sustavima navigacije do uštede sjemena, pesticida, gnojiva i goriva (Foto: Jerković d.o.o.)

"Poboljšava efikasnost i ponovljivost okretanja uz uštedu vremena, goriva i smanjenje oštećenja usjeva", pojašnjava dodavši da su TrueTracker i TrueGuide tehnologije koje omogućuje aktivno i pasivno navođenje radnih strojeva u poljoprivrednoj proizvodnji.

Automatski sustavi (Weedseeker 2) za precizno suzbijanje korova preko optičkih senzora koji ga detektiraju i omogućuju mlaznicama da apliciraju pesticide samo na mjestu gdje se oni nalaze su također inovacije tvrtke Trimble.

Trimble korekcijski signali

"Standardna pokrivenost sustava CenterPoint® RTX s Trimble ProPoint™ GNSS tehnologijom omogućuje smanjeno vrijeme inicijalizacije od samo pet minuta, dok se dostupni Trimble RTX Fast može inicijalizirati u svega dvije minute", napominje naš sugovornik.

Provjerili smo kako izgleda ugradnja Trimble navigacije na kombajn

Dodaje da pouzdana dostupnost znači da se izgubljeni signali i prekidi mogu zaboraviti. "Trimble korekcijski signali također pružaju najpreciznije rješenje u globalnim područjima gdje je infrastruktura ograničena ili u izazovnim okruženjima kao što su područja uz šume ili doline", napominje.

Jednostavno rečeno, Trimble RTX korekcije signala pružaju precizno pozicioniranje bilo gdje na proizvodnim površinama, bez ograničenja kao što imaju radio i mobilne veze. "Kada su u pitanju poljoprivrednici, ovo olakšava postizanje točnosti, čime se rad čini lakšim posebno kada je preciznost bitna, a vrijeme ključno, kao tijekom sjetve, apliciranja i žetve", zaključio je Ćosić.


Fotoprilog


Tagovi

Trimble navigacije Precizna poljoprivreda Jerković Denis Ćosić Pametna poljoprivreda Korekcijski signali


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje