Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt Gras
  • 29.08.2024. 15:00

Počinje projekt čišćenja zapuštenih zemljišta i prevencije požara vrijedan 10 milijuna eura

Projekt GRAS, vrijedan 10 milijuna eura, usmjeren je na obnovu i očuvanje travnjaka, a obuhvatit će najmanje 8 tisuća hektara zemljišta

Foto: Shutterstock/azzamifal
  • 373
  • 44
  • 0

Projekt GRAS, vrijedan 10 milijuna eura, usmjeren na obnovu i očuvanje travnjaka, obuhvatit će najmanje 8 tisuća hektara zemljišta, s ciljem smanjenja zapuštenih površina i prevencije požara.

Ovaj projekt, uz to što značajno doprinosi ublažavanju posljedica klimatskih promjena, osigurava obnovu vrijednih staništa. "Objavljivanje Poziva planirano je do studenog ove godine, čime će se omogućiti konkretan početak rada na terenu", stoji na stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Zajednička suradnja

Ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković održala je 28. kolovoza 2024. sastanak s Marinkom Beljom, državnim tajnikom u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, te Antom Sabljićem, članom Uprave Hrvatskih šuma, i njihovim suradnicima kako bi razgovarali o zajedničkoj suradnji na ovom projektu.

hg
Projekt će obuhvatiti najmanje 8 tisuća hektara zemljišta (Facebook/Marija Vučković)

"Zadovoljna sam dogovorenom suradnjom, jer ciljevi projekta GRAS savršeno preklapaju naše resore poljoprivrede i zaštite okoliša, čime ćemo omogućiti veću površinu zemljišta za zakup u svrhu pašarenja" , istaknula je Vučković.

Hrvatske šume iskazale su spremnost za provedbu projekta koji doprinosi Specifičnom cilju 2.7 "Jačanje zaštite i očuvanja prirode, bioraznolikosti i zelene infrastrukture, među ostalim i u urbanim područjima te smanjenje svih oblika onečišćenja" prema Programu konkurentnosti i kohezije (PKK) za razdoblje 2021.-2027.

Cilj je, navode, do 2029. godine obuhvatiti 30 tisuća hektara površina mreže Natura 2000 mjerama zaštite i obnove. 


Tagovi

Prevencija od požara Projekt Gras Marija Vučković Marinko Beljo Anto Sabljić Hrvatske šume


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bezuvjetna ljubav #RuralFoto #Životinje