Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stravičan požar
  • 08.10.2023. 15:05
  • Sisačko-moslavačka, Donja Gračenica

Podmetnut požar? Mišku Šklempe izgorjela hala i bale slame, prijatelji poslali apel za pomoć

Što bih rekao? Nikad se nikom nisam zamjerio i onda ti netko zapali i ostaneš bez 100.000 eura, kaže nam poznati poljoprivrednik čijih je 400 grla stoke srećom na sigurnom.

Foto: Miško Šklempe
  • 21.942
  • 3.767
  • 2

Hala od 1.500 kvadrata s balama slame koje su ondje bile spremljene za 400 grla stoke, koliko ih je na imanju poznatog poljoprivrednika Miška Šklempe u Donjoj Gračenici kod Volodera - izgorjela je jučer u stravičnom požaru koji je izbio u ranim jutarnjim satima. 

"Život je takav. Ljudska zloba. Ne valja kad imaš, ne valja kad nemaš. Netko je zapalio", umorno nam kaže ovaj poznati stočar i član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore otkrivajući da su dojavu o požaru dobili u 6.25 sati. O jačini vatrene stihije najbolje govori činjenica da ga je 10 sati gasilo šest vatrogasnih društava. 

Šteta najmanje 100.000 eura

Utrošeno je 700 kubika vode, dio dopreman čak i iz nekadašnje Rafinerije Sisak, a i dalje se radi na saniranju požarišta te će tek kad izgori sve, moći pristupiti čiščenju i skidanju konstrukcije koja je od iznimno visoke temperature savijena. 

"Što bih rekao? Nikad se nikom nisam zamjerio i onda ti netko zapali i ostaneš bez 100.000 eura", shrvan je, ali ipak sretan što životinje nisu stradale jer se ondje nalazilo 70 junica koje su spašene odnosno puštene na livadu. U suprotnom bi se ugušile. 

Pustoš ostala nakon požara 

"Nijednu balu nismo uspjeli spasiti. Niti jednu", kaže dodajući da je bila riječ o cjelokupnoj zimskoj zalihi pa i više. No, ističe, on i njegova obitelj ponovno će sve izgraditi. Ovo ih neće pokolebati. 

"Ljudi su u ratu ostajali bez svega. Još i gore im je bilo, a uzdigli su se. Tako ćemo i mi. Nastavit ćemo sa životom, naučili smo raditi i sve ćemo ponovno izgraditi. Još i bolje", odlučan je Miško Šklempe koji zahvaljuje svima koji su pohrlili pomoći, ponajprije vatrogascima, ali i onima koji su zvali, pitali kako je, ponudili pomoć. Među njima i ministrici poljoprivrede Mariji Vučković koja ga je nazvala. 

Ne pamte ovakav požar na OPG-u

Kaže nam i da su mu vatrogasci rekli da ne pamte ovakav požar na OPG-u. Kako je bilo tijekom, ali i nakon gašenja, možete vidjeti u galeriji ispod teksta. Poslao nam je i fotografije iz srpnja, dakle prije svega par mjeseci kada su slagali bale u halu koju je nabavio iz Francuske, a od koje nije ostalo ništa. 

"Ne bih ovo poželio nikome", naglašava.

Apel za pomoć prijatelju i kolegi iz HPK uputio je i poznati baranjski ratar Petar Pranjić. 

Dragi prijatelji...stočari...ratari i ostali poljoprivrednici javljam vam tužnu vijest da je našem kolegi Mišku Šklempe iz Ivanic Grada jučer izgorjela farma tj sjenici sa kompletnom zimnicom sijena i slame pa vas ovim putem zamoljavam ako imate ili možete pripomoci u sjenaži ili slami da se javite na moj broj 0993461207 Petar..prijevoz obezbjeden iz bilo kog mjesta..hvala

Objavljuje Petar Pranjić u Nedjelja, 8. listopada 2023.

Fotoprilog


Tagovi

Miško Šklempe Požar Izgorjele bale slame Izgorjela hala Gašenje požara Šteta


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".