Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akvizicija
  • 17.06.2024. 10:00
  • Koprivničko-križevačka, Koprivnica

Podravka i službeno ušla u utrku za kupnju agrokompanija Fortenove

Tko će kupiti Belje, PIK Vinkovce i Vupik znat će se ubrzo, a poljoprivrednici kao najpoželjnijeg kupca vide upravo koprivničku prehrambenu kompaniju

Foto: Podravka d.d.
  • 837
  • 156
  • 1

Nakon završetka postupka dubinskog snimanja, Podravka je 14. lipnja dostavila obvezujuću ponudu za kupnju poslovnih udjela u poljoprivrednim društvima Fortenova Grupe. O njihovu odgovoru će pravovremeno obavijestiti javnost, navodi se u dokumentu objavljenom na stranicama Zagrebačke burze.

Naime, Fortenova je 28. ožujka pozvala potencijalne investitore da pošalju neobvezujuće ponude za preuzimanje tvrtki Belje, PIK Vinkovce i Vupik, koje obrađuju najvrjednije državno poljoprivredno zemljište s više od 33 tisuće hektara oranica. Interes su tada uz Podravku iskazali Žito, Osatina Grupa i mađarska Meszaros Grupa.  

U podcastu Agrokluba 15. ožujka razgovarali smo s Ivanom Ostojićem, članom uprave Podravke. Na pitanje treba li to državno zemljište kao strateški resurs ostati u rukama domaćeg vlasnika, odgovorio je: "Od strateške je važnosti za našu zemlju da to bude kompanija koja je stabilna i koja je spremna investirati u razvoj poljoprivredne proizvodnje, zaposlenika i kooperantskih odnosa s domaćim proizvođačima, te koja bi bila u stanju unaprijediti kompletnu proizvodnju i podići je na nivo više".

Ostojić: Naša je ambicija kupiti sve voće i povrće koje se proizvede u Hrvatskoj

Iz Fortenove su nakon primitka niza neobvezujućih ponuda za preuzimanje poslovnog područja poljoprivrede i dodatnih razgovora s ponuđačima, pozivom određenom broju odabranih ponuđača na nastavak sudjelovanja u procesu obavljanjem dubinskog snimanja poslovanja odlučili nastaviti sa sljedećom fazom postupka prodaje.

Tko je osim Podravke poslao obvezujuću ponudu u ovom se trenutku još ne zna, jer je ova kompanija bila dužna objaviti informaciju o dostavi obvezujuće ponude Fortenovi, obzirom da je izlistana na burzi.

Poljoprivrednici preferiraju Podravku

Na iznenađenje mnogih, ovu koprivničku kompaniju poljoprivrednici više preferiraju od slavonskih tvrtki te stranih ulagača.

Dio razloga zasigurno leži u njihovom proaktivnom komuniciranju javnosti kroz domaće medije, dio u vlasničkom udjelu države u toj kompaniji što pojedini vide kao poželjno, a i dobri poslovni rezultati Podravke daju dodatni vjetar u leđa za nove investicije.

Poljoprivrednici vide Podravku kao najpoželjnijeg kupca agrobiznisa Fortenove

Naime, u prošloj godini, u uvjetima visoke inflacije te recesije na nekim većim tržištima, Podravci su rasli prihodi. Uz izraženi rast troškova sirovina, ambalaže i energije te troškova osoblja uspjeli su zadržati profitabilnost.

U 2023. ostvarili su 713,8 milijuna eura prihoda od prodaje, što je sedam posto više nego godinu prije. U segmentu prehrane prihodi su porasli šest posto i dosegli 553,7 milijuna eura.

Neto dobit Grupe Podravka iznosila je 66,4 milijuna eura, što je rast od 17,3 milijuna eura, odnosno 35 posto više u usporedbi s 2022. U segmentu prehrane intenzivno su radili na razvoju poslovanja, ponajviše na tržištima srednje Europe, Njemačke i Austrije.

Vrijednost investicija Grupe lani je dosegla vrijednost od 69 milijuna eura, što je rast od gotovo 31 posto u odnosu na godinu prije. Od 2021., kada je započeo recentni investicijski ciklus, uloženo je gotovo 150 milijuna eura u modernizaciju, uvođenje novih tehnologija i digitalizaciju, podizanje efikasnosti i energetske učinkovitosti te daljnje unapređenje uvjeta rada.

Na susretu s kooperantima jesenas Martina Dalić, predsjednica uprave Podravke (Foto: L. Hrenković)

Pozitivno bilo tržišta vidi se i u vrijednosti njihovih dionica, koje na burzi dosežu rekordne iznose. Zadnja cijena u protekloj godini bila je na razini 163 eura, što je 93 posto više nego 2022. Time je tržišna vrijednost kompanije dosegla milijardu i 143 milijuna eura.

Jačanje kooperantskih odnosa 

Ostvareni financijski rezultati, ali i kontinuitet rasta, sugeriraju da ima prostora za nove poslovne iskorake, kako u vidu novih investicija, tako i u mogućnosti značajnijih akvizicija.

Podravka mijenja svoju strategiju u dijelu jačanja proizvodnje vlastitih sirovina te jačanja kooperantskih odnosa za svoje prehrambene proizvode, a kupovinom Fortenovinih agrokompanija bi mogla ostvariti niz sinergijskih učinaka, te doprinijeti jačanju domaće proizvodnje.


Tagovi

Podravka d.d. Zagrebačka burza Fortenova Belje PIK Vinkovci Vupik


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ljepota i moć prirode.