Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fortenova grupa
  • 04.12.2023. 12:15

Podravka kupuje Belje, VUPIK i PIK Vinkovce?

Domaća prehrambena tvrtka najizgledniji je kupac agrobiznisa Fortenove u Slavoniji i Baranji, doznaje portal Danica.

Foto: Leticija Hrenković
  • 2.962
  • 311
  • 0

Najizgledniji kupac agrobiznisa Fortenove u Slavoniji i Baranji odnosno Belja, VUPIK-a i PIK-a Vinkovci je Podravka, doznaje portal Danica.hr

Kako navode, spomenute poljoprivredne tvrtke ukupno ne mogu vrijediti više od 500 milijuna eura, ako se ne oduzimaju kreditna zaduženja i dugovi koje imaju.

Dodaju i da je, osim koprivničke tvornice, za kupnju zainteresiran i Sándor Csányi, mađarski milijarder i prvi čovjek OTP banke kao i vlasnik osječkog Žita Marko Pipunić. Međutim, njhovi izvori ističu da predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić o tome intenzivno razgovara s premijerom Plenkovićem i s novim vlasnikom Fortenove, Pavlom Vujnovcem.

Naime, transakciju promjene vlasničke strukture najavila je 29. studenog Fortenova Group TopCo B.V., nizozemska holding kompanija koja je krovni vlasnik Fortenova grupe d.d. u Hrvatskoj i regiji, odnosno dobro poznatih kompanija kao što su primjerice Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica i PIK-a Vrbovec.

Na svojoj stranici navode da je krovna nizozemska holding kompanija objavila da je postignut dogovor s tvrtkom Open Pass Ltd., najvećim nesankcioniranim dioničarom.

"Nova vlasnička struktura spriječit će nanošenje daljnje financijske štete i stvaranja operativnih poteškoća u poslovanju, koje su do sada bile rezultat činjenice sudjelovanja sankcioniranih suvlasnika u vlasništvu kompanije", poručuju.

Opisuju da se dogovor odnosi na prodaju i prijenos 100 posto udjela koje Fortenova Group TopCo B.V. drži u Fortenova Group MidCo B.V. na novoosnovanu nizozemsku korporativnu strukturu, koja se sastoji od zaklade Iter STAK Stichting i društva Iter BidCo B.V., za iznos koji ukupno može dosegnuti do 660 milijuna eura.


Izvori

Danica.hr


Tagovi

Fortenova Belje VUPIK PIK Vinkovci Prodaja Podravka


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...