Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monitoring
  • 28.03.2024. 09:00

Pogledajte semafor: Podaci Monitoringa za 2024. vidljivi su u Agronet sustavu

Kako Monitoring sustav detektira aktivnost temeljem više specifičnih markera (obrade, vrhunca vegetacije, zriobe, žetve, košnje…), tako će se i mijenjati rezultat semafora, kažu iz APPRRR-a.

Foto: Željka Rački-Kristić (ilustracija)
  • 9.428
  • 539
  • 1

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je da su podaci Monitoringa za 2024. godinu vidljivi u Agronet sustavu. 

Kako podsjećaju, Monitoring je postupak redovitog i sustavnog promatranja, praćenja i procjene poljoprivrednih djelatnosti i praksi na poljoprivrednim površinama na temelju podataka satelita Sentinel u okviru programa Copernicus i drugih barem jednakovrijednih podataka.

Prati poljoprivrednu aktivnost u jednoj proizvodnoj godini (tj. najranije od zasijavanja ozimog usjeva), a podaci su prikazani semaforom (crvena, žuta, zelena) i odnose se na trenutno stanje procjene poljoprivredne aktivnosti.

"S obzirom na to da sustav prati aktivnost tijekom cijele proizvodne godine rezultati semafora će biti konačni za isplatu na kraju proizvodne godine", objašnjavaju. 

Kontrole parcela i dalje su u tijeku, kome semafor pozeleni - ide isplata avansa

Kažiu i da s obzirom da sustav detektira aktivnost temeljem više specifičnih markera (obrade, vrhunca vegetacije, zriobe, žetve, košnje…), tako će se i mijenjati rezultat semafora. Primjerice, kada se detektira košnja na livadi, ona će postati zelena ili kada se detektira očekivana poljoprivredna aktivnost, sustav će prema poslovnim pravilima mijenjati rezultat semafora.

Podaci Monitoringa prethodnih proizvodnih godina mogu se pregledavati promjenom godine u zaglavlju Agronet sustava, zaključuju u objavi.


Tagovi

Monitoring APPRRR Semafor Poljoprivredna aktivnost Praćenje Potpore


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).