Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Performans
  • 14.12.2023. 15:55
  • Grad Zagreb, Zagreb

Pogrebna povorka ispred Ministarstva poljoprivrede: Selo i seljaka se uništava

Performans su izveli članovi Udruge Hrvatski krški pašnjaci koji su došli na sastanak u Ministarstvo poljoprivrede. Ističu kako resorna ministrica nema sluha za rješavanje problema seljaka.

Foto: Fb/R. Schwartz/prtsc
  • 6.096
  • 436
  • 1

Udruga Hrvatski krški pašnjaci danas je izvela performans ispred Ministarstva poljoprivrede. Glavna poruka je bila da se hrvatsko selo i seljaka sustavno uništava, a pogoduje uvoznim lobijima, piše HRT.

Na sastanak su stigli u "pogrebnoj povorci", noseći i lijes, dok je na čelu bio predsjednik Udruge Ivan Tešija s križem na kojemu je pisalo "Hrvatsko selo i Seljak” i godina smrti 2023. 

Uništavanje sela, kako je kazao, nije počelo jučer, nego davno. Od zabrane držanja stoke na selima, ispaše, klanja na gospodarstvu…

Tešija: Sve se čini u korist uvoznog lobija 

"Hrvatska nije zaštitila domaće proizvođače ni tržište, sve što se radi čini se protiv malog čovjeka i u korist uvoznog lobija", poručio je Tešija u izjavi za novinare. Kazao je i kako resorna ministrica Marija Vučković nema sluha za rješavanje njihovih problema.

"Umjesto da ih riješe, oni su izvor svih naših problema. Koče nas u najosnovnijim stvarima - držanju stoke, proizvodnji i plasmanu mesa. Onemogućen nam je legalan plasman naših proizvoda na tržište", rekao je.

Završio jedan prosvjed poljoprivrednika, najavljen novi. Ovoga puta u Zagrebu

Ministrica se, kako je dodao, "slizala s uvoznim lobijem, provodi njihovu politiku i nema sluha za domaće proizvođače". Istaknuo je kako su svima puna usta ruralnog razvoja i potpora, no da se većinu potpora daje korporacijama i pogodnim igračima, a malim ljudima baci mrvice.

Vučković: Teze da sam pokopala hrvatsko selo treba argumentirati

"Od 100.000 OPG-ova, njih čak 75.000 dobije potporu manju od 1.500 eura. To je socijalna mjera, a ne mjera da bi se povećala proizvodnja", rekao je o najavio da će nakon sastanka s kolegama iz cijele Hrvatske organizirati prosvjed u Zagrebu.

Performans je komentirala i ministrica Vučković. 

"Teze da sam pokopala hrvatsko selo treba argumentirati, a statistika ne govori tome u prilog. Takvim izrazima se u pravilu služe oni koji su koristili najveće državne i javne resurse", rekla je.

Vezano uz tvrdnje za pogodovanje uvoznom lobiju i navodnom kriminalu, navela je da je obveza onih koji raspolažu s takvim podacima, to i prijaviti.


Izvori

hrt.hr


Tagovi

Ivan Tešija Hrvatski krški pašnjaci Ministarstvo poljoprivrede Performans Prosvjed Marija Vučković


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]