Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potrošnja gnojiva
  • 17.12.2023. 15:00

Pokrenut zajednički projekt prikupljanja globalnih podataka o gnojivima

Cilj projekta je izraditi pouzdane i učinkovite analize glavnih trendova u globalnoj proizvodnji usjeva te ih plasirati donositeljima odluka

Foto: Depositphotos/budabar
  • 418
  • 34
  • 0

Globalni projekt potrošnje gnojiva pokrenuli su Međunarodno udruženje za gnojiva (International Fertilizer Association, IFA ) i neprofitna mreža koja okuplja agrarne ekonomiste (Agri benchmark Cash Crop) koju koordinira njemački institut Thunen i globalna grupa neprofitnih tvrtki.

Cilj projekta je izraditi pouzdane i učinkovite analize glavnih trendova u globalnoj proizvodnji usjeva te ih plasirati donositeljima odluka.

U okviru njega će se prikupljati podaci o količini gnojiva korištenog u ključnim usjevima u svim velikim zemljama potrošačima te podatke prikazati transparentno za sve dionike i javnost.

Učinkovito korištenje

Za prikupljanje podataka koristit će se pristup "odozdo prema gore", za bolje razumijevanje korištenja na podregionalnoj razini i utjecaju na ukupne količine na nacionalnoj razini. 

U Agri benchmark-u ističu da su gnojiva temelj poboljšanja rasta usjeva te važno sredstvo za uspostavljanje prehrambene sigurnosti diljem svijeta.

Organizacija također vjeruje da njihovo neučinkovito korištenje može biti štetno za okoliš, te da je dušik glavni izvor emisija stakleničkih plinova iz poljoprivrede.

Pet ključnih rezultata

Zajednički projekt ima za cilj ostvariti ključne rezultate, uključujući:

  1. Specifičnu upotrebu gnojiva po toni prinosa;
  2. Regionalne i nacionalne prosjeke u primjeni hranjiva po hektaru ključnih ratarskih i višegodišnjih usjeva koji zauzimaju do 70% obradivog zemljišta;
  3. Regionalne i nacionalne prosjeke u primjeni hranjiva po hektaru travnjaka;
  4. Globalno predstavljanje projekta koje će se odvijati u fazama tijekom tri godine s fokusom na različite globalne regije;
  5. Procjene za ukupnu nacionalnu upotrebu gnojiva u proizvodnji usjeva i travnjaka.

Voditelj Agri benchmarka, dr. Yelto Zimmer, izjavio je da su vrlo zadovoljni što proširuju suradnju s IFA-om.

"Naš je cilj postati centar znanja o globalnoj ekonomiji proizvodnje usjeva, a ovaj će projekt sigurno dati širinu i dubinu prikupljenih podataka", dodao je.

Glavni znanstvenik u Međunarodnoj udruzi za gnojiva, Achim Dobermann, istaknuo je: "Informacije o upotrebi gnojiva i drugim važnim agronomskim praksama su nam hitno potrebne za poboljšanje globalnih i nacionalnih baza podataka o upotrebi, ravnoteži i učinkovitosti hranjivih tvari."


Tagovi

Međunarodno udruženje za gnojiva Agri benchmark Potrošnja gnojiva Projekt o gnojivima Proizvodnja usjeva Prehrambena sigurnost Hranjive tvari


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.