Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 30.10.2023. 10:30
  • Vukovarsko-srijemska, Retkovci

Pokrovac: Poštujte jedinstvo koje smo pokazali, tražimo da na sastanku bude i premijer

Jučer se pokazalo jedinstvo, odgovornost i mislim da puno govori da je sve prošlo bez ijednog incidenta, ponosan je Tomisav Pokrovac. Najavu ministrice da će ih primiti predstavnici Stožera pozdravljaju, ali ondje žele vidjeti i predsjednika Vlade.

Foto: Josip Stojanović
  • 547
  • 68
  • 0

Predstavnike Stožera za obranu sela u čijoj je organizaciji jučer održan prosvjed, primit će ministrica poljoprivrede Marija Vučković. "Primamo sve", rekla je jučer za RTL navodeći da jedan od zahtjeva poljoprivrednika - ukidanje kategorizacija objekata u kojima se drže svinje, nije provediv. 

"Kategorizacija je jedan od najboljih poslova koji smo mogli napraviti u posljednjih nekoliko godina. Ukidanje bi bio strašan korak unatrag", navela je i ponovila da svaka država mora slušati savjete struke i znanosti kad suzbija bolest koja ostavlja teške ekonomske i socijalne posljedice. 

Održan prosvjed upozorenja - evo što traže slavonski poljoprivrednici

No, iz Stožera od svojh zahtjeva ne odustaju te zahtijevaju da na razgovoru s ministricom bude i premijer Andrej Plenković. Baš kao i kada je održan najveći prosvjed hrvatskih seljaka i kada je na sastanku uz tadašnjeg ministra Petra Čobankovića bila i premijerka Jadranka Kosor. 

"Iza Svih Svetih šaljemo službeni zahtjev prema Vladi i Ministarstvu i želimo da sve bude transparentno, medijski popraćeno i da se završi ova agonija sela", kaže nam dan poslije Tomislav Pokrovac ponosan na održan prosvjed, jedan od najmasovnijih ikad kojeg je organizirao. 

Impresivna kolona prosvjednika

Međutim, naglašava, na sastanku ne želi vidjeti predstavnike Hrvatske poljoprivredne komore koja, smatra, nije učinila ništa da zaštiti poljoprivrednike i pomogne im u iznimno teškoj situaciji u kojoj se već duže vremena nalaze, a koja je kulminirala afričkom svinjskom kugom. 

"Jučer se pokazalo jedinstvo, odgovornost i mislim da puno govori da je sve prošlo bez ijednog incidenta", ponosan je na sve koji su se odazvali pozivu i formirali kolonu traktora i osobnih automobila od Retkovaca do Vinkovaca dugu nekoliko kilometara. 

Na prosvjed je priopćenjem reagirao Županijski odbor HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije kojim su izrazili punu podršku ministrici Vučković "koja je učinila sve što je u njezinoj moći da se epidemija afričke svinjske kuge obuzda i da se, koliko god je moguće, smanje razmjeri šteta".

"Apeliramo na naše poljoprivrednike i svinjogojce da slušaju što govori struka i znanost, a ne nekolicina 'nadriliječnika' iz Domovinskog pokreta i Suverenista, koji na prizeman način parazitiraju nad ovom krizom i žele politički profitirati na grbači svinjogojaca", prozvali su između ostalog da je okupljanje poljoprivrednika politički motivirani prosvjed. 

Dobrodošao svatko tko želi pomoći 

Odbacio je to Pokrovac navodeći da politike nema, ali da su sve političke stranke dobrodošle, pa i oni iz HDZ-a ako žele pomoći ljudima da opstanu.

Reagirao je i na pokušaje njegova diskreditiranja kao organizatora prosvjeda jer "nije nikakav uzgajivač svinja niti ozbiljan poljoprivrednik". 

"Da, ja držim svinje za vlastite potrebe, no ako moja supruga ispeče kruh, mora li imati i pekaru?", slikovito je uzvratio napominjući da jedinstvo poljoprivrednika koje se jučer pokazalo treba respektirati i shvatiti da je situacija teška i ozbiljna. 

Očekuju razgovor, razumijevanje, a ako to izostane - kreće još veći prosvjed. 

Kako je izgledala kolona iz zraka, pogledajte dodatno u galeriji zahvaljujući Josipu Stojanoviću iz Gradišta koji nam ih je ustupio. 


Fotoprilog


Tagovi

Prosvjed poljoprivrednika Marija Vučković Tomislav Pokrovac Zahtjev Vladi i Ministarstvu


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).