Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strojevi ljeti
  • 16.07.2024. 07:30

Poljomehanizacija: Pregrijavanje motora najčešći je problem kod visokih temperatura - na što sve paziti?

Natprosječne temperature mogu dovesti do niza problema na poljoprivrednoj mehanizaciji, posebno starijim strojevima. O čemu najviše treba voditi računa?

Foto: Shutterstock/Slatan
  • 170
  • 0
  • 0

Ljeto je i visoke temperature su uobičajene, mnogi će reći. No, ovako dugotrajno natprosječne ipak ne pamtimo. Najviše utjecaja, naravno, imaju na ljude, životinje i biljke, ali i mnoge druge segmente poljoprivredne proizvodnje pa tako i mehanizaciju. 

U ovom su slučaju najviše ugroženi motori koji se od visoke temperature pregrijavaju. 

Može doći do zapaljenja motora 

"Nekoliko stupnjeva više temperature zraka dovode i do više temperature u motorima. To je posebno izraženo kod starijih traktora, gdje su hladnjaci više začepljeni", upozorava Ivica Prpić, stručnjak za mehanizaciju. Kaže da zbog toga treba voditi računa o ispravnosti sustava za hlađenje. 

Naime, pregrijavanje motora može dovesti do niza ozbiljnih problema i oštećenja koja mogu utjecati na učinkovitost rada, sigurnost i troškove održavanja - od samog oštećenja motora, kvara rashladnog sustava, gubitka snage i smanjenja produktivnosti, zastoja u radu, većih troškova održavanja i popravaka, veće potrošnje goriva, a u ekstremnim slučajevima i do zapaljenja motora što može izazvati požar na stroju, ugroziti život radnika, ali sam usjev. 

Treća smjena: 6 razloga za prskanje pesticidima noću

"Važno je imati aparat za gašenje požara na svakom stroju. Kada ste u polju, nikada ne znate kada i kome se može dogoditi zapaljenje. To nije skupa investicija, a može spasiti život i imovinu", ističe Prpić. 

Redovito ispuhivanje prašine 

Treba imati na umu i da ovako dugotrajno visoke temperaturne vrijednosti dovode i do vrlo suhih uvjeta, što može povećati količinu prašine, a ona uzrokovati probleme s filtrima zraka, rashladnim sustavima i drugim komponentama strojeva, smanjujući njihovu učinkovitost i potencijalno uzrokujući kvarove.

"Kod kombajna treba ispuhivati prašinu koja se nakupi na hladnjacima, upravo da ne dođe do povišene temperature jer tada postoji mogućnost zapaljenja", ponavlja Prpić naglasivši kako je dobro da strojevi dok ne rade budu pod nadstrešnicom, a zbog lakšeg održavanja. 

"Vrući strojevi se ne smiju prati hladnom vodom zbog temperaturne razlike nego ispuhivati kompresorima, prašinu posebno očistiti na hladnjacima, pregledati sklopove te provjeriti ima li dovoljno vode", opisuje ovaj stručnjak. 

Dakle, pri ovakvim vremenskim uvjetima strojevi mogu zahtijevati češće radove na održavanju uključujući provjeru i zamjenu ulja, rashladne tekućine i filtera kako bi se osigurao njihov ispravan rad. 

Izbjegnite nesreću 

Više nego za strojeve, poljoprivrednici trebaju paziti na sebe, a to znači da u polje ne idu premoreni, gladni i bez tekućine pri čemu treba izbjegavati napitke s visokim udjelom kofeina ili šećera jer mogu doprinjeti dehidraciji organizma. 

Upozorenja o toplinskom valu shvatite ozbiljno, na njivu se može i nakon 17 sati

Od sunca se treba zaštititi laganom, svjetlom odjećom, šešriom, sunčanim naočalama pa i kremom za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom jer je broj slučajeva raka kože, nažalost, u porastu. 

Kako biste izbjegli moguću nesreću, treba prepoznati znakove toplinskog udara kao što su vrtoglavica, mučnina, glavobolja i zbunjenost. U tom slučaju stanite, ugasite stroj i pozovite pomoć. 


Tagovi

Pregrijavanje motora Zapaljenje motora Poljomehanizacija ljeti Ivica Prpić Ispuhivanje prašine Temperaturna razlika Toplinski udar


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.