Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pokretač ekonomije
  • 10.08.2015. 16:00

Poljoprivreda izvlači Italiju iz recesije?

Poljoprivreda u Italiji pokreće gospodarstvo u recesiji. Mladi se sve više okreću toj gospodarskoj grani, a kvalitetan zaštićeni proizvod nalazi svoj put izvan zemlje!

  • 417
  • 144
  • 0

Vijest nije nova, ali ju je nedavno potvrdio i Nacionalni institut za statistiku Istat. Dovoljno je reći da je samo u 2013. postignut rast od 0.6%, što je u svjetlu krize veliki uspjeh. Rezultat je to ishoda novih poduzetničkih aktivnosti povezanih sa životom u polju, direktnom prodajom na edukacijskim farmama, poljoprivrednim vrtićima i eksplozijom prodaje u lokalnim talijanskim trgovinama.

Poljoprivreda je pokretač talijnske ekonomije

Poljoprivreda u Italiji preuzima sve veći značaj.

"Od 2008. i kroz cijelu ekonomsku krizu, poljoprivreda je iznjedrila mnogo pozitivnih rezultata, posebno što se tiče povećanja broja stručnjaka agronoma i zapošljavanja u toj grani". Franco Verrascina, Predsjednik organizacije Copagri, talijanske konfederacije poljoprivrednih proizvođača, dodao je kako su najviše napredovali u sektoru proizvodnje sira, geografski i izvorno zaštićenih proizvoda te voćarstvu.

Spriječiti pad domaće potražnje

Povećani broj studenata agronomije i neupitan skok izvoza domaćeg proizvoda.

No, domaća potražnja ipak stagnira, a ponegdje se pokazuje i smanjenje potražnje što se tiče osnovnih dobara, s konstantnim padovima u potrošnji. "Sedam od 10 obitelji, posebno u južnoj Italiji, kupuje manje gledano kvalitativno i kvantitativno", dodaje Verrascina. No, u pogledu GDP-a, poljoprivreda je jedini sektor koji trenutno raste, dok su drugi i dalje pogođeni recesijom. Stvari nisu tako jednostavne na području zapošljavanja jer dolazi do mnogih padova i uspona.

"Čak i ako je poljoprivreda pokretač talijanskog gospodarstva, ne smijemo se povoditi za uspjesima iz prošlosti i zaboraviti na budućnost. Moramo podržati poljoprivredu prigodnim mjerama i politikom", rekao je predsjednik Copagrija. "Posebno, postoji potreba za nacionalnom legislativom kako bi se spriječio pad domaće potražnje i poduprla potrošačka moć obitelji, kao i srezao fiskalni pritisak za obnovu potrošnje".

Cijenjeni izvan zemlje

Potrebno je zaštititi brand Made in Italy i stabilizirati domaću potražnju.

Jedno od važnih pitanja je zaštita branda Made in Italy. "Ovi proizvodi su neizmjerno popularni u inozemstvu", kaže Verrascina, naglašavaući njihov ogromni udio od 33.4 milijardi eura u ukupnoj zaradi koja je prošle godine bila rekorda, u usporedbi s minornom domaćom potražnjom. "Izvoz je svakako značajan aspekt u uspjehu talijanske poljoprivrede, talijanski proizvođači osiguravaju sigurnost i kvalitetu i cijenjeni su izvan svoje zemlje, posebno u Indiji, čije se prehrambene navike uvelike mijenjaju."

Ono što posebno podupire status poljoprivrede u talijanskom gospodarstvu je činjenica da se povećava broj studenata agronomije. "Svjedočimo kulturnoj revoluciji", zaključuje Verrascina. "Mladi su privučeni dinamičnim, multikulturalnim aktivnostima, kao što su edukacijske farme, više nego sigurnim poslovima u bankama."


Tagovi

Italija Izvoz Indija Franco Verrascina Voćarstvo Proizvodnja sira GDP Zaštićeni proizvodi Copagri Nacionalna legislativa Made in Italy Domaća potražnja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...