Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba pesticida
  • 23.11.2023. 15:00

Poljoprivrednici mogu odahnuti? Odbačen plan za smanjenje ovisnosti o pesticidima

S 299 glasova protiv Uredbe o održivoj uporabi sredstava za zaštitu bilja zastupnici Europskog parlamenta su odbacili paket nacrta zakona o kojem se mjesecima intenzivno pregovaralo

Foto: Depositphoto/valio84sl
  • 500
  • 64
  • 0

Europski parlament odbacio je u srijedu plan za smanjenje ovisnosti o pesticidima u poljoprivredi.

S 299 glasova protiv Uredbe o održivoj uporabi sredstava za zaštitu bilja (SUR), 207 za i 121 suzdržanih, zastupnici su odbacili paket nacrta zakona o kojem se mjesecima intenzivno pregovaralo.

U nacrtu se tražilo da se do 2030. za 65 posto smanji upotreba vrlo opasnih sredstava za zaštitu bilja, odnosno pesticida za koje je dokazano da predstavljaju posebno visoke razine opasnosti po zdravlje ili okoliš što je značajno više u odnosu na prijedlog Europske komisije za smanjenje od 50 posto za sve pesticide.  

Jedna od predloženih mjera bila je i da se u osjetljivim područjima kao što su urbane zelene površine kao i područja Natura 2000 treba zabraniti sve kemijske pesticide, osim odobrenih za organski uzgoj i biološku kontrolu. No, državama članicama bi se dopustile iznimke. 

Tekst uredbe bio je loš i bezličan?

Sve su mjere odbačene, što je posebno pogodilo izvjestiteljicu stranke Zeleni, Sarah Wiener. "Nisam mogla zamisliti da će cijeli nacrt zakona završiti ovako zgažen. Ovo je veliki gubitak za bioraznolikost, za naše zdravlje i zdravlje naše djece", rekla je na konferenciji za novinare.

Izjavila je da su se udružile desnica i ekstremna desnica kako bi pomogle lobijima u agroindustriji da odbace zakon, piše Reuters

Skupina Zelenih/EFA (Europski slobodni savez) priopćili su da je sam tekst uredbe bio toliko bezličan u ključnim područjima da zapravo nije bio dovoljno dobar da ga itko podrži.

"Osim usvajanja besmislenih ciljeva smanjenja, uklonili su i zaštitu za vrtiće, škole, bolnice i staračke domove te izbrisali obvezujuća pravila za integrirano upravljanje štetočinama, što bi bio važan alat za provedbu održivih praksi u poljoprivredi", naglasili su. 

Konzervativna Europska pučka stranka (EPP) zadovoljna je ovakvim, ističu, pozitivnim ishodom. 

"Danas je Europski parlament odbacio ekstremistički pristup Zelenih i socijalista da nametnu sve više i više zabrana i pretjeranih propisa koji bi smanjili proizvodnju hrane u Europi", stoji u priopćenju EPP-a.

Nedostaju realni ciljevi i potpora

U europskom krovnom udruženju poljoprivrednika Copa-Cogeca smatraju kako su zastupnici ovakvom odlukom poslali poruku o tome da je potreban dijalog i procjene utjecaja, da se ciljevi ne nameću "odozgo", ali i da nedostaju financijska sredstva za prijedloge iz poljoprivrednog sektora. 

"Poljoprivrednici i poljoprivredne zadruge u EU nastavit će poboljšavati ekološku održivost, ali trebaju realne ciljeve i potporu, dva elementa koja u potpunosti nedostaju u tekstu Komisije", poručili su uz zaključak kako je strateški dijalog s poljoprivrednicima i zadrugama kojem teži predsjednica Komisije Ursula von der Leyen važniji nego ikada. 


Tagovi

Ovisnost o pesticidima Glasanje Pesticidi u poljoprivredi Uredba Zeleni Copa Cogeca Propao plan


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.