Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krađe u poljoprivredi
  • 04.01.2024. 15:00

Poljoprivrednici na meti međunarodnih kriminalaca

Električni pastir iz Španjolske pronađen u Rumunjskoj. Krade se voće i povrće s plantaža.

Foto: Depositphotos/Monartfoto (ilustracija)
  • 16.438
  • 892
  • 0

Poljoprivrednici imaju puno problema u proizvodnji i s tržištem, a često su i meta lopova koji postaju sve organiziraniji i povezani na međunarodnoj razini. U akciji španjolske Civilne garde CIOBAN uhićen je, naime, četrdesetosmogodišnjak koji se sumnjiči za krađu električnog pastira koji je pronađen u Rumunjskoj, objavio je ABC.

Organizirana mreža

Električni pastir je ukraden 2022. godine kada je postavljan na parceli lokalnog poljoprivrednika na području grada La Ribere. Kao odgovor na sve učestalije krađe Ministarstvo unutarnjih poslova Španjolske je pokrenulo Plan protiv krađa na poljoprivrednim imanjima i farmama.

Njihov tim ROCA otvorio je istragu radi identifikacije, lociranja i uhićenja počinitelja krađa i suradnika.

Prvim istraživanjima utvrđeno je da je ukradeni uređaj, koji se koristi za kontrolu stoke unutar ograde ili za sprječavanje životinja da uđu u plantaže, imao GPS uređaj za praćenje.

Ukradeni električni pastir (Foto: Guardia Civil)

Geolociranje je omogućilo uspješnu istragu. Signal uključenja se pojavio tri mjeseca poslije u Rumunjskoj. U suradnji s tamošnjom policijom pastir je lociran i vraćen vlasniku. Protiv osumnjičenog kradljivca se vodi postupak u nadležnom sudu.

Na meti kradljivaca voće i povrće

Da se ne krade samo oprema dokaz su velike količine voća i povrća čije porijeklo prodavatelji nisu mogli dokazati. U drugoj akciji Civilne garde na Tenerifima zaplijenjeno je oko 10 tona voća i povrća koje se ilegalno prodavalo. Kako prodavači i trenutni vlasnici nisu posjedovali potrebnu dokumentaciju koja bi dokazala zakonito porijeklo i sljedivost proizvoda, opravdana je sumnja da se radi o robi iz sve učestalijih krađa na plantažama.

Ukupno je zaplijenjeno 9.572 kg voća i povrća i to: 2.574 kg avokada, 1.553 kg rajčice, 2.222 kg bundeve, 1.815 kg papaje, 837 kg batata, 369 kg kupusa, 210 kg tikvica, 88 kg krumpira i 84 kg cikle.

Tijekom inspekcijskog nadzora uočeno je da je voće i povrće stavljeno na tržište s etiketama koje ne odgovaraju, u kutijama s drugim vrstama voća ili direktno bez ikakvih oznaka koje bi dokazivale njihovo porijeklo.


Tagovi

Krađa poljoprivrednika Ukradeno voće Ukradeno povrće Španjolska


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.