Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suvremena poljoprivreda
  • 31.07.2023. 15:00

Poljoprivrednici testirali sjetvu dronom: Dva hektara za dvije minute

Koje su prednosti, a koji nedostaci sjetve dronovima?

Foto: Maja Celing Celić/ilustracija
  • 4.139
  • 347
  • 0

Tri njemačka poljoprivrednika testirala su sjetvu pomoću drona, piše Agrarheute. Brojne su predrasude koje prate novu tehnologiju i još uvijek vlada nepovjerenje.

Kod većine vlada strah da ovakva sjetva daje neravnomjernu distribuciju sjemena na sjetvenoj površini, nema dobrog kontakta s tlom, očekuju previsoke troškove.

Što možemo očekivati?

U ovom testu su korištena sjemena raznih vrsta kao pokrovna mješavina: perzijska i bijela djetelina, suncokret, poljski grašak, grahorica lan, facelija, sirak i druge. Radi se o sjemenima koja se mogu lako distribuirati iz zraka.

Sjetva dronom je obavljena za usijavanje sjemena u pšenicu prije žetve, a nakon žetve slama je ravnomjerno rasipan. U ovom slučaju slama djeluje kao malč, osigurava bolji kontakt sjemena za zemljištem i čuva vlagu. To omogućava brže i ravnomjernije nicanje.

Suvremene tehnologije daju brzinu

Na mobilnom telefonu su označili polja i unijeli navigacijske podatke u dron koji je tako znao kuda treba letjeti. Cijena sjetve jednog hektara s PDV-om je 35 eura odnosno pokazala se jeftinijom za pokrovne usjeve.

Prednost oje, rekli su, velika ušteda vremena. Sjetva 2 ha je završena u roku od 2 minute. Obrada tla se smanjuje na minimum. Veliki je doprinos u borbi protiv suše i erozije.

Jedina mana koja se pokazala tijekom rada je mali kapacitet baterije. Punjenje se obavljalo nakon svakog hektara pomoću generatora na rubu polja.


Tagovi

Dron Sjetva Sjetva dronom Sjetva pokrovnih usjeva Usijavanje dronom


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.