Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz i tranzit
  • 28.07.2023. 15:00

Poljska i Moldavija se boje ukrajinskih žitarica - što traže?

Prekid izvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda preko Crnog mora donio je nove probleme za njima susjedne zemlje

Foto: Depositphotos/Marienko64
  • 3.076
  • 193
  • 0

Poljska je spremna uvesti vlastitu, jednostranu zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine ako Europska unija ne produži mjere koje su na snazi do 15. rujna, izjavio je poljski ministar poljoprivrede Robert Telus za Euractiv.

Traže produženje do kraja godine

Osim te zemlje, ograničenje na uvoz ukrajinske pšenice, kukuruza, sjemenki uljane repice i suncokreta još od travnja imaju i Bugarska, Mađarska, Rumunjska i Slovačka. Ova je mjera uvedena zbog velikog priljeva ovih proizvoda i zaštite domaćih poljoprivrednika, a navedene zemlje traže produženje do kraja godine. 

A ako se to ne dogodi, Poljska je spremna jednostrano blokirati ovaj uvoz, bez obzira što bi to bilo izravno kršenje EU zakona o trgovini. No, i dalje će dopuštati tranzit kroz zemlju. Telus kaže kako vjeruje da će imati potporu i druge četiri zemlje. 

Euractiv saznaje kako se šest država članica, Danska, Njemačka, Francuska, Nizozemska, Luksemburg i Latvija protive ovom potezu. 

S druge strane, navodno postoje prijedlozi pojedinih zemalja da se opseg zabrane proširi i na druge proizvode budući da EU poljoprivrednike zabrinjava i ukrajinski izvoz peradi te bobičastog voća, rekao je ovog tjedna europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski. Time je nagovijestio da se razmatra opcija o proširenju zaštitnih mjera i na te proizvode. 

Problematičan je i tranzit 

Poljski ministar upozorava i na tranzit jer su količine koje izlaze iz Ukrajine preko Poljske snažno porasle, s 14.000 tona u veljači na 226.000 tona u lipnju. Smatra kako su ovi pravci nedovoljni te da treba koristiti morske luke u Baltičkom moru, Litvi, Estoniji i Latviji. 

On od EU traži i veću financijsku potporu za poljske poljoprivrednike jer smatra da nije dovoljna. 

Što muči Moldaviju?  

Moldavija koja je prekidom crnomorskog sporazuma izgubila mogućnost izvoza morskim putem, zabrinuta je zbog sve većeg tranzita žitarica, piše Reuters. Stoga je tamošnja udruga "Snaga poljoprivrednika" tražila od vlade da osigura brzi carinski koridor za izvoz domaćih proizvoda. Boje se da bi njihovo poslovanje moglo biti ugroženo sve većim korištenjem njihovih puteva. Smatraju da bi se tranzit trebao preusmjeriti na nekoliko carinskih ispostava na sjeveru zemlje. Ističu da kamioni koji prevoze žitarice čekaju u redu na jugu Moldavije pet do šest dana, dok luka Giurgiulesti na rijeci Dunav radi vrlo sporo. 

Cijene žitarica će poskupjeti do 15 posto? EU će subvencionirati transport ukrajinskih

I ta je zemlja tražila zabranu uvoza  iz Ukrajine, a posebno su ugroženi sada jer im prijeti nedostatak skladišnih kapaciteta za ovogodišnju žetvu.

Oni tradicionalno izvoze žitarice i uljarice u Rumunjsku i Tursku. Predviđa se da će ovogodišnja žetva iznositi ukupno 1,2 milijuna tona, a domaće potrebe pokrivat će 400.000 tona.


Tagovi

Ukrajinske žitarice Uvoz žitarica EU poljoprivreda Poljska Moldavija Tranzit Zabrana uvoza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje