Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda i sport
  • 08.08.2024. 18:00

Pomuzla krave pa otišla trčati na Olimpijske igre u Parizu: Upoznajte neobičnu atletičarku

Da skoro ništa nije nemoguće dokaz je Olimpijka Elle Purrier St. Pierre, koja je odrasla na farmi krava u Vermontu i radi sa suprugom Jaimejem u obiteljskoj mljekari, uspješna je poljoprivrednica i sportašica

Foto: AK grafika*
  • 3.493
  • 327
  • 0

Elle Purrier St. Pierre, odrasla je na farmi krava u Vermontu i zajedno sa suprugom Jaimejem radi u obiteljskoj mljekari. I ne bi tu bilo ništa neobično da je ovih dana cijeli svijet ne gleda na atletskim stazama u Francuskoj. Naime, ova farmerica natječe se na svojim drugim Olimpijskim igrama, piše Agriculture.com

Američka atletičarka specijalizirana za srednjeprugaške i dugoprugaške discipline, rođena je 20. veljače 1995. godine u Montgomeriju u Vermontu. Njeni uspjesi, kako na stazi, tako i izvan nje, uključujući povezanost s poljoprivredom, čine je jedinstvenom u svijetu profesionalnog sporta.

Atletski uspjesi

Elle je svoju atletsku karijeru započela u srednjoj školi Richford, a kasnije je nastavila na Sveučilištu New Hampshire, gdje je postala jedna od najuspješnijih trkačica u povijesti te institucije. 

Godine 2018. osvojila je titulu sveučilišne prvakinje na 1.500 metara. Po završetku studija, Elle je brzo napredovala u profesionalnom svijetu atletike. 

Godine 2021. postavila je američki rekord na 2 milje i osvojila prvo mjesto na američkim olimpijskim kvalifikacijama za trku na 1.500 metara, što joj je osiguralo nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, gdje je osvojila deseto mjesto. 

Na Olimpijskim igrama Parizu također nastupa na istoj dionici.

Mliječna farma u Vermontu

Elle je odrasla na obiteljskoj mliječnoj farmi u ruralnom Vermontu, što je značajno oblikovalo njezin karakter i radnu etiku.

"Na farmi naučite raditi bez izgovora. Kada sam bila dijete, mužnja krava se morala obaviti svakog jutra i večeri, bez obzira na sve. Ta radna etika mi je pomogla u atletici, jer znam da nema prečica do uspjeha", kaže Elle. 

Farma Purrierovih smještena je u Richfordu, malom gradiću s populacijom manjom od 2.000 stanovnika, i fokusirana je na proizvodnju mlijeka. Elle je od malih nogu bila uključena u rad na farmi, pomažući obitelji u različitim zadacima.

Na društvenim mrežama dijeli zanimljive crtice iz svog života. Tako se prije dvije godine prisjetila trenutka kada je kao djevojčica, učenica 6. razreda osnove škole, pisala pismo tadašnjem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država u kojem ga je pitala može li osigurati bolje cijene mlijeka za farmere kako bi se njena obitelj nastavila baviti poljoprivredom. I dalje je, kako navodi, ista hrabra poljoprivrednica samo malo manje naivna koja još uvijek želi bolje za mljekare.

Odmalena se borila za mljekare

Kako sama ističe, rad na farmi pomogao joj je razviti snažnu radnu etiku i izdržljivost, što su ključne kvalitete u svijetu profesionalne atletike. U intervjuima, Elle često naglašava koliko joj je važno zadržati povezanost s farmom, unatočtletskim obvezama i putovanjima širom svijeta.

"Volim se vraćati na farmu jer me to drži prizemljenom. Nema boljeg osjećaja nego staviti ruke u zemlju i raditi nešto konkretno nakon što cijeli dan provodim trenirajući. Taj balans mi pomaže da ostanem motivirana i zahvalna za prilike koje imam", objašnjava Elle.

Povezanost sporta i poljoprivrede

U ožujku 2023. godine, Elle je rodila sina Ivana. Trebalo joj je manje od godinu dana nakon sinova rođenja da se vrati u vrhunski oblik za natjecanja na srednje pruge. 

Elle Purrier St. Pierre predstavlja jedinstvenu kombinaciju vrhunske sportašice i osobe koja je ukorijenjena u tradicionalnim vrijednostima poljoprivrede.

Njen uspjeh u atletici, uz istovremeno očuvanje obiteljskog naslijeđa, čini ju inspiracijom za mnoge, pokazujući da je moguće uskladiti strast prema sportu i duboku povezanost s obitelji i zajednicom.

"Ako zvučim ponosno što sam farmerica, to je zato što jesam. Moja obitelj se generacijama prilagođavala i razvijala kako bi zadovoljila zahtjeve našeg društva, proizvodeći sigurnu i pouzdanu hranu, stvarajući ekonomsku vrijednost našoj zajednici", ističe Elle.

*Naslovna fotografija: Shutterstock/VictorVelter (ilustracija), Instagram/Elle Purrier St. Pierre


Tagovi

Mljekarica Mlječna farma Elle Purrier St. Pierre Pariz 2024 Olimpijske igre


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.