Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 16.11.2023. 15:00

Ponovo odobrena upotreba glifosata u EU - na koliko godina?

Istražvanja herbicida će se nastaviti, a u slučaju da se otkriju nove spoznaje o njegovim svojstvima, revizija odobrenja može se pokrenuti u bilo kojem trenutku, poručuju u EK

Foto: Depositphotos/gubernat
  • 2.213
  • 179
  • 0

Europska komisija obnovit će odobrenje za glifosat na daljnjih 10 godina, priopćeno je u četvrtak, iako vlade EU-a ranije nisu dale jasno mišljenje hoće li ili ne produljiti odobrenje. 

Nisi utvrđeni kritični problemi 

Sadašnje odobrenje, koje istječe 15. prosinca 2023., iznimno je izdano na pet godina, nakon sveobuhvatne procjene provedene između 2012. i 2017., stoji u priopćenju. Dodaje se da i ranija i trenutna procjena nisu identificirale kritične probleme. 

Unatoč tome, istraživanja ovog herbicida se intenziviraju. Mogu se očekivati ​​nove spoznaje o njegovim svojstvima, a koja su bitna za zaštitu zdravlja ljudi i okoliša. "Ako se pojave dokazi koji upućuju na to da kriteriji za odobrenje više nisu ispunjeni, revizija odobrenja na razini EU-a može se pokrenuti u bilo kojem trenutku i Komisija će odmah poduzeti radnje za izmjenu ili povlačenje odobrenja ako je to znanstveno opravdano", poručuju. 

Kako bi uskladila ta razmatranja, Komisija će usvojiti obnovu odobrenja glifosata za razdoblje znatno kraće od maksimalno mogućeg, točnije 10 godina, navode. 

Sigurna upotreba? 

Glifosat je aktivni sastojak sredstva za uništavanje korova Roundup tvrtke Bayer AG.

Agencija za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije zaključila je 2015. da je ovaj pripravak vjerojatno kancerogen za ljude, ali druge agencije diljem svijeta, uključujući američku Agenciju za zaštitu okoliša (EPA) i Europsku agenciju za kemikalije, klasificirali su ga kao nekancerogen.

Istraživanja pokazuju da je smrtnost djece od raka u Brazilu povezana s uzgojem soje?

Bayer je rekao da su desetljeća studija pokazala da je njegova upotreba sigurna i da je kemikalija desetljećima uvelike korištena od strane poljoprivrednika.


Tagovi

Odobrenje za glifosat Glifosat Produljenje Europska komisija Roundup Herbicid


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.