Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Japanski pivac
  • 30.10.2023. 18:00

Pooštrene mjere protiv opasnog karantenskog štetnika

Europska komisija uvodi nove mjere kako bi spriječila daljnje širenje japanskog pivca. Napada preko 300 biljnih vrsta.

Foto: Depositphotos/DanRoss
  • 341
  • 26
  • 0

Europska komisija uvodi nove mjere protiv štetnika japanskog pivca ili japanske bube Popillia japonica.

Sve članice će morati poduzeti mjere kako bi spriječile daljnje širenje pivca na području Unije. Trenutno je prisutan u Italiji i Švicarskoj. Veliki problem je što se radi o kukcu koji je vrlo prilagodljiv na različite uvjete. 

Pooštrene mjere

Neophodne su pooštrene mjere prevencije i uništavanja. U slučaju da se otkrije prisutnost štetnika na nekom području bit će propisana zona kontaminacije od 1 km i tampon zona od 5 km, što je ukupno šest kilometara. U slučaju da se nakon djelovanja i dalje pokaže prisustvo potrebno je uspostaviti zonu kontaminacije od 3 km i oko nje tampon zonu od 15 km.

Još od 2022. na snazi je odluka da drveće i biljke na podlogama, koje se trguje unutar Unije, ne smije imati prisustvo štetnika kada je uvezeno iz Kanade, Kine, Indije, Japana, Švicarske, Rusije i SAD-a. Trgovanje u kontaminiranoj i tampon zoni je moguće samo uz poštivanje strogih uvjeta. Postoji zabrana premještanja gornjeg sloja tla, korištenih podloga za uzgoj i neobrađenih biljnih ostataka, osim ako nadležni organi nisu pregledali i utvrdili da nema prisustva štetnika. 

Sve članice su u obavezi da imaju vlastite planove za izvanredne situacije, što uključuje mjere za uništavanje otkrivenih jedinki, posebne zahtjeve za sakupljanje biljaka domaćina i postupke za identifikaciju vlasnika privatnog zemljišta ako se japanski pivac tamo nađe. Također, obavezne su provoditi godišnja istraživanja zasnovana na riziku u područjima gdje bi se štetnik mogao udomaćiti.

Opasnost za biljni svijet

Japanski pivac napada preko 300 biljnih vrsta, drveće, voćne i ukrasne vrste. Šljive i ruže su visoko na njegovom popisu omiljenih staništa i izvora hrane.

Štetu čine ličinke, grčice, koje svoj životni vijek provode u zemlji gdje se hrane korijenjem. Njihovo prisustvo se prepoznaje po žućenju i sušenju biljaka. One prezime na dubini do 20 cm, a u rano proljeće se premještaju bliže površini zemlje i kukulje. Odrasli insekti se pojavljuju od sredine svibnja do sredine lipnja u ovisnosti o klimatskim uvjetima područja.

Dužina tijela je do 11 cm, a širina do 7 cm. Odlikuje se metalno zeleno-smeđom bojom. Ženka tijekom četrdesetak dana položi oko 50 jaja u zemlju, na travnatim površinama, do dubine od 7,5 cm. Odrasli insekti tijekom života jedu listove i prepoznatljivi su što ga skeletiraju.


Tagovi

Japanski pivac Japanska buba Popillia japonica Karantenski štetnik Europska komisija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.