Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 01.02.2024. 13:00

Popustili pod pritiskom prosvjeda - Europska komisija odustaje od ugara?

Europska komisija objavila je da popuštaju s pravilima koja nalaže Zajednička poljoprivredna politika. Uskoro će države članice glasati o tome.

Foto: Depositphotos/Ale_Mi
  • 1.612
  • 156
  • 0

Poljoprivrednici koji prosvjeduju diljem Europe su, čini se, uspjeli dobiti prvi ustupak od Bruxellesa.

Kako je objavila Europska komisija (EK), uskoro će države članice glasati o popuštanju pravila koje nalaže Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) za ovu godinu.

Riječ je o  zelenom planu odnosno držanju četiri posto obradive površine na ugaru zbog očuvanja zdravlja tla i bioraznolikosti, a što je uvjet za ostvarenje prava na potpore.

Leguminoze kao alternativa?

Prema novom prijedlogu, poljoprivrednici to neće biti obvezni do 2025. godine. Međutim, na sedam posto površina morat će uzgajati leguminoze, odnosno usjeve koji fiksiraju dušik, a čime bi se istovremeno održale zelene ambicije EU. 

"To donosi niz ekoloških koristi za zdravlje tla, uključujući bioraznolikost i ograničavanje ispiranja hranjivih tvari", navode iz EK dodavši da ove usjeve neće biti dozvoljeno tretirati kemijskim sredstvima za zaštitu bilja.

Ovu su odluku donijeli, ističu, zbog niza poteškoća koje su pogodile poljoprivrednike u prošloj godini. Kao neke od problema navode vremenske ekstreme poput suše, šumskih požara i poplava. Ističu i da je cijena žitarica bila iznimno niska, pala je za gotovo 30 posto, što se itekako odrazilo na prihode.

Također, pogodile su ih i visoke cijene energenata zbog rata u Ukrajini, ali i inflacija te promijenjeni trgovinski tokovi koji stvaraju daljnju neizvjesnost i tržišni pritisak.

Prosvjednici ne odustaju

Podsjetili su i na to da će u razdoblju od 2023. do 2027. poljoprivrednici Europske unije kroz strateške planove dobiti potpore u vrijednosti 300 milijardi eura.

Prosvjedi se u međuvremenu nastavljaju. Štoviše, na ulice izlaze poljoprivrednici sve većeg broja zemalja država članica EU. 


Tagovi

Ugar Leguminoze Europska komisija Europska unija Bioraznolikost Prosvjedi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]