Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed poljoprivrednika
  • 19.02.2024. 14:35
  • Međimurska, Čakovec

Poruka iz Čakovca: Dosta nam je, počnite rješavati probleme u poljoprivredi!

Tražimo prihvatljiva rješenja koja će našim OPG-ima omogućiti da prežive i zaštititi nas od nelojalne konkurencije iz trećih zemalja te veće otkupne cijene, jer ćemo u protivnom pasti na prosjački štap, poručio je Stjepan Jurinec.

Foto: Igor Čolaković
  • 900
  • 111
  • 0

Više od pet stotina poljoprivrednika sudjelovalo je u mirnom prosvjednom skupu koji je održan danas u Čakovcu, na kojem su sa sjevera Hrvatske zatražili da se konačno počnu sustavno rješavati nagomilani problemi u svim sektorima poljoprivredne proizvodnje.

"Proteklih mjeseci bili smo svjedoci prosvjeda naših kolega u drugim zemljama Europske unije. I mi smo suočeni s tom jednostranom politikom provedbe raznih mjera ograničavanja proizvodnje", rekao je ispred organizatora Stjepan Jurinec

Očekivali su, dodao je, da će im se obratiti netko iz Ministarstva poljoprivrede i konzultirati oko njihove provedbe. No, stavljeni su pred gotov čin. Uz to, u siječnju su doživjeli novi šok, kada su isplaćene hitne mjere vezane uz cijene repromaterijala i sramotno niske otkupne cijene pšenice, ječma, uljane repice i ostalih ratarskih kultura. Obećano im je 135 eura po hektaru, a isplaćeno svega 62 eura.

"Na ovom prosvjednom skupu stoga tražimo prihvatljiva rješenja koja će našim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima omogućiti da prežive, koja će nas zaštititi od nelojalne konkurencije iz trećih zemalja te veće otkupne cijene, jer ćemo u protivnom pasti na prosjački štap", poručio je. 

Nove mjere dodatno opterećuju proizvodnju

Ispred kolone u kojoj je bilo više od dvije stotine traktora, okupljeni poljoprivrednici upozorili su kako probleme treba rješavati - odmah, jer se sve teže nose s nizom problema.

"Struktura poljoprivrednog zemljišta u Međimurju je takva da ne dozvoljava 4 posto ugara. Niz novih intervencija dodatno otežava našu poziciju i utječe na daljnji pad proizvodnje u svim sektorima poljoprivrede", istaknuo je na skupu Igor Rešetar i dodao: Prije par godina imali smo 30 tisuća hektara oranica, a danas je taj broj bitno manji. Prije dvadesetak godina imali smo 9.000 krava, a danas ih je čak tri puta manje.

U prosvjed se krenulo s makadamskog puta 

"Taj pad je posljedica neadekvatnog odnosa prema poljoprivrednoj proizvodnji i poljoprivrednicima. Nismo adekvatno plaćeni za svoj rad, a nove mjere Europske unije dodatno otežavaju našu poziciju. Iz trećih zemalja dolazi sve više nekvalitetnih proizvoda po dampinškim cijenama. Naši su silosi još puni, a uskoro će nova žetva. Otkupne cijene nisu se mijenjale već deset godina", upozorio je. 

Na skupu su nezadovoljstvo izrazili i međimurski peradari, koji su posebno upozorili na najavljenu izgradnju velikih peradarskih farmi investitora iz Ukrajine.

"Tko će graditi te farme i pod kojim uvjetima, tko će raditi u njima i gdje će biti plasirana proizvodnja s tih farmi? Te farme neće ugroziti samo nas, male peradare, već i velike proizvođače pilećeg mesa", istaknuli su predstavnici međimurskih peradara.

Na prosvjedu i predsjednik HPK 

Podršku poljoprivrednicima na skupu dali su i čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini te međimurski župan Matija Posavec.  

Prosvjednicima se je na skupu u Čakovcu obratio i Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Istaknuo je da, iako je poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj specifična, sa svojim kolegama iz Europske unije dijele većinu istih problema. Dio njih odnosi se na probleme administrativne prirode, a dio su posljedica trgovinskih sporazuma zbog kojih na naša tržišta stiže roba upitne kvalitete po dampinškim cijenama.

"Naposljetku su zbog toga nezadovoljni i poljoprivredni proizvođači i naši potrošači", rekao je i dodao da prošlog tjedna iz Europske komisije najavljeno da se odustaje od određenih politika EU.

Na skupu je bio i predsjednik HPK, Mladen Jakopović  

"Neslužbeno saznajemo i da će većina od deset uvjeta koje je Upravni odbor uputio prema Ministarstvu poljoprivrede biti riješena pozitivno, pa će i Hrvatska poljoprivredna komora svoje aktivnosti usmjeravati prema tim odlukama", izjavio je Jakopović. 

Poljoprivrednici koji su nakon skupa svoj prosvjed nastavili prosvjednom vožnjom, naglasili su kako njihov skup nije politički, no žele da se njihovi problemi počinju rješavati odmah. Stoga očekuju poziv ministrice poljoprivrede Marije Vučković na sastanak na kojem bi zajedno pokušali riješiti probleme koji ugrožavaju njihovu egzistenciju. 
 


Fotoprilog


Tagovi

Prosvjed poljoprivrednika Stjepan Jurinec Igor Rešetar Mladen Jakopovć Ugar


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.