Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAZOS
  • 20.06.2023. 13:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Potpisan sporazum: Studenti FAZOS-a kreću na praksu u kompanije Fortenova grupe

Belje, Vupik i PIK Vinkovci sporazumom o suradnji s osječkim Fakultetom agrobiotehničkih znanosti donose bolji transfer znanja iz znanosti u samu proizvodnju.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.316
  • 202
  • 0

Na Fakultetu Agrobiotehničkih znanosti u Osijeku potpisan je novi sporazum o suradnji između fakulteta i poljoprivredne kompanije Fortenova grupe. Potpisali su ga Damir Leko, predsjednik Uprave Belja i izvršni direktor Poslovnog područja poljoprivreda Fortenova grupe, Goran Miličević, predsjednik Uprave Vupika, Danko Šinka, predsjednik Uprave PIK-a Vinkovci, te prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

"Ovo je pravi trenutak da naše mlade ljude vratimo na teren te da im pokažemo što to u Hrvatskoj znači poljoprivreda i koji je njihov interes u toj proizvodnji. Zbog toga smo s kolegama dogovorili tzv. nastavne baze koje će jamčiti studentima da mogu slobodno doći na teren i tamo konkretno vidjeti kako izgleda proizvodnja u svim njezinim aspektima tijekom cijelog vegetacijskog razdoblja, odnosno tijekom cijele stočarske proizvodnje", istaknula je izv.prof.dr.sc. Brigita Popović, prodekanica za organizaciju poslovanja i upravljanje investicijama na FAZOS-u .

Suradnja će se odvijati i na zajedničkim projektima

Dodala je da će tako konačno moći zajedno nastupati u nekim projektima od općeg interesa. Svi oni danas za koje su raspisani natječaji od nas traže da, osim transfera znanja, imamo i petogodišnju održivost projekta, a upravo to može jamčiti tvrtka koja proizvodi hranu.

Potpisivanje sporazuma na FAZOS-u

"Uvijek je za istaknuti koliko je važna dostatna proizvodnja domaće hrane, a ona trenutno nije na zadovoljavajućoj razini. Padamo u svim segmentima proizvodnje. To treba mijenjati. Rješenja trebaju biti brza i učinkovita i to treba odmah učiniti. Najčešći je prigovor do sada bio da je znanstvena zajednica spora", napomenula je. 

Kaže da danas svojim kolegama na terenu na konkretna pitanja trebaju dati i takve odgovore. "Ova godina to je i potvrdila. Što učiniti u određenom trenutku, kako se ponašati, koje agrotehničke mjere i zahvate primijeniti u zaštiti bilja, gospodarenju tlom i slično mora biti naš savjet njima. Treći je segment vezan uz samo zakonodavstvo gdje također moraju zajedno nastupati struka, znanost i politika. Dok se ne povežemo, nećemo ići naprijed. I upravo zato današnje potpisivanje sporazuma je veliki korak u tom smjeru", istaknula je Popović.

Studentima prilika da na terenu steknu znanje

Igor Andrašević, operativni direktor ratarstva Belje, Vupika i PIK-a Vinkovci kazao nam je kako je važno da tri najveće kompanije u Slavoniji i Baranji koje proizvode hranu omoguće studentima pristup realnom sektoru kao i stjecanje novih praktičnih znanja.

"Naši će stručnjaci pokazati budućim akademskim građanima poslovni put u poljoprivredi, ali i kako primjenjivati najnovije tehnologije u očuvanju i obogaćivanju tala koje mi pratimo kako bismo ostvarili naše ciljeve u proizvodnji", kazao je dodavši da će ujedno ćemo imati i dovoljno projekata gdje će se i stručnjaci u ove tri kompanije moći educirati i nastaviti optimalni put poboljšanja proizvodnje. 

Igor Andrašević je kazao da će studenti naučiti koristiti najnovije tehnologije

"Naš fakultet zajedno s Fortenova grupom čini okosnicu poljoprivredne proizvodnje na ovom području. To je prilika i da sve znanstvene spoznaje možemo transferirati proizvođačima i pokušati stvoriti novu vrijednost, a i da naši studenti kroz prakse u ovim tvrtkama steknu dodatna znanja i vještine",  istaknuo je prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić.

Kaže da će tako imati prilike vidjeti najsuvremeniju tehniku i tehnologiju. "Naši studenti imaju 150 sati prakse na preddiplomskom i isto toliko na diplomskom studiju koje će odrađivati u ovim tvrtkama, kao i na pokušalištima našeg fakulteta", zaključio je dekan FAZOS-a. 


Tagovi

FAZOS Fortenova Belje Vupik PIK Vinkovci Brigita Popović Krunoslav Zmaić Igor Andrašević Damir Leko Goran Miličević Danko Šinka


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner