Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola štetnika
  • 06.03.2024. 18:00

Povećanje prinosa za 25 posto uz pomoć ptica i kukaca?

Štetnici su odgovorni za oko 10 posto gubitaka usjeva godišnje. Kontrolirati ih mogu ptice grabežljivice i beskralješnjaci. Gdje su najučinkovitiji?

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 477
  • 82
  • 0

Poznato je da su grabežljivci puput ptica, ali i kukaca efikasni u suzbijanju različitih štetnika na usjevima. Znanstvenici su objavili da mogu biti i učinkovita alternativa pesticidima, piše France 24

Povećanje prinosa za 25 posto

Štetnici su odgovorni za oko 10 posto gubitaka usjeva godišnje zbog čega su znanstvenici u Brazilu, Sjedinjenim Državama i Češkoj analizirali prethodna istraživanja o njihovoj kontroli uz pomoć ptica, pauka ili pak kornjaša. Otkrili su da oni pomažu u smanjenju populacije štetnika za više od 70 posto, dok su prinosi usjeva povećani za 25 posto.

"Očuvanje prirodnih grabežljivaca ključno je za osiguranje kontrole štetnika u budućnosti s obzirom na neizbježne klimatske promjene", rekao je glavni autor studije Gabriel Boldorini, doktorant na Saveznom sveučilištu za ruralni razvoj Pernambuco u Brazilu. Znanstvenici smatraju da pesticidi dovode do gubitka bioraznolikosti, onečišćenja vode i tla te rizika za ljudsko zdravlje.

Gdje su efikasniji?

Grabežljivci su bili učinkovitiji u regijama gdje su zabilježene veće promjene u količini kiše, odnosno oscilacija između sušnih i razdoblja obilnih padalina. 

Što je više vrsta, to ekosustavi bolje funkcioniraju. No, zanimljivo je i otkriće da je imati jednu vrstu grabežljivca jednako efikasno kao i više njih. 

T-motka brani polje od glodavaca - koliko ih treba po hektaru?

Klimatske promjene i povećanje razine ugljičnog dioksida utječu i na prinos usjeva i na dinamiku štetnika, odnosno oni se šire na nova područja, ali se i povećavaju njihove stope preživljavanja.

U međuvremenu, druge studije su pokazale da su beskralješnjaci važni za zdravlje ekosustava koji je u globalnom rapidnom opadanju zbog čega je njihovo očuvanje iznimno važno. 


Tagovi

Kontrola štetnika Alternativa pesticidima Zaštita bilja Povećanje pirnosa Ptice grabežljvice Gubitak bioraznolikosti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB