Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BayWa
  • 22.08.2024. 18:00

Predsjednik uprave BayWa najavio velike promjene - restrukturiranje i otpuštanje radnika

Financiranje koncerna koji ima 5,5 milijardi eura duga osigurano je do kraja rujna, zahvaljujući dogovoru s bankama o odgodi plaćanja

Foto: Shutterstock/Tony Campbell
  • 98
  • 0
  • 0

Predsjednik uprave BayWa, agrarnog koncerna koji između ostaloga ima važnu ulogu u distribuciji poljoprivrednih proizvoda diljem Europe, uključujući sjeme, gnojiva, sredstva za zaštitu bilja i stočnu hranu, najavljuje smanjenje broja radnih mjesta i restrukturiranje, prenosi Agrarheute.

U video poruci predsjednik uprave, Marcus Pöllinger pripremio je zaposlenike na promjene. U obavijesti navodi kako je financiranje koncerna osigurano do kraja rujna, zahvaljujući dogovoru s bankama o odgodi plaćanja.

Ipak, dugoročno gledano, poduzeće i njegovi zaposlenici suočit će se s izazovnim vremenima, a što uključuje manji broj radnika te moguću prodaju dijelova poduzeća.

Najavljeno restrukturiranje

"Odlučno ćemo intervenirati na čitavoj strukturi poduzeća", kaže Pöllinger. Kako će to restrukturiranje konkretno izgledati, objašnjavaju, uvelike će ovisiti o preporukama revizorskog izvještaja.

Kako kažu, financijski oslabljen koncern naručio je izvještaj krajem srpnja, a rezultati se očekuju najkasnije u drugoj polovici rujna. Do tada su oslobođeni otplate dugova zahvaljujući dogovoru s glavnim dioničarima i financijskim partnerima.

Ističu, koncern ima oko 5,5 milijardi eura duga, nakon brzog širenja koje je financirano zajmovima, a pod vodstvom bivšeg predsjednika uprave Klausa Josefa Lutza. Ipak, do kraja rujna trebao bi biti dovršen dugoročni plan koji će, prema Pöllingeru, ponovno uspostaviti stabilnost u kompaniji.

Ponovna izgradnja povjerenja

Predsjednik uprave se u svojoj video poruci osvrće i na pad povjerenja svojih najvažnijih kupaca, poljoprivrednika u Njemačkoj i Austriji. 

Na ovim prostorima, grupacija BayWa aktivno surađuje sa svojim strateškim saveznikom RWA Raiffeisen Ware Austria, međunarodnom trgovačkom, uslužnom i investicijskom grupom iz Austrije. Dio RWA grupe je i Patent Co, proizvođač hrane za životinje i aditiva.

BayWa posluje na tržištima 30 zemalja na 5 kontinenata. 

"Mnogi poljoprivrednici, kao i drugi kupci i partneri, ostali su s neodgovorenim pitanjima", priznaje Pöllinger. Međutim, uz dogovoreni paket spašavanja, ističe, poruka je da je žetva sigurna, a BayWa sposobna za isporuku i plaćanje.


Tagovi

BayWa RWA Patent Co Njemačka Marcus Pöllinger Restrukturiranje Otkazi


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Diplomirani novinar s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lepota prirode i moj ljubimac #Ruralfoto #životinje #priroda