Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TopDown 500
  • 23.09.2023. 16:30

Predstavili novi kultivator: Preciznije i jednostavnije uz Väderstad TopDown 500

Početkom 2024. godine Väderstad će krenuti i sa serijskom proizvodnjom ovog kultivatora, otkrili su za Agroklub.

Foto: Đorđe Lalić
  • 430
  • 52
  • 0

Na Farming Red prezentaciji koju su organizirale tvrtke Väderstad, Case i Steyr u Austriji, Väderstad je predstavio svoj novi višenamjenski kultivator TopDown 500. Čine ga četiri radna tijela, visokokvalitetni V-55 diskovi za intenzivno rezanje i miješanje tla, kultivatorske motičice s razmakom između zubaca od 27 cm i radnom dubinom od 30 cm, hidraulički podesivi rotirajući diskovi za niveliranje i ostavljanje glatke površine i na kraju paker valjak.

"Već duže vrijeme Väderstad želi promijeniti način na koji kultiviramo i koristimo kultivator. Željeli smo koristiti stroj na nov način, s novom tehnologijom, a htjeli smo i koristiti nove karakteristike ISOBUS-a na novim traktorima", rekao je menadžer tvrtke Väderstad UK iz Velike Britanije Ed Hutchinson.

Što je novo kod TopDown kultivatora?

Kultivator dobiva poboljšanja, a to uključuje Väderstad E-Control, kontrolni sustav zasnovan na iPad-u, a pored toga stroj će moći primjenjivati i obradu zemljišta preko ISOBUS-a. E-control znači da vozač ima potpunu kontrolu iz kabine traktora. Može podešavati dubinu preko tableta, a Hutchinson nam je opisao i kako to funkcionira.

"Imamo tri crijeva za automatski dio stroja, a to je hidraulični senzor opterećenja, zatim imamo dva crijeva - crveno za rasklapanje kao kod klasičnih strojeva, koju koristimo na klasičnom traktoru i imamo žuto za podešavanje dubine, uz pomoć kojeg možemo podizati i spuštati stroj. Kada ga spuštamo i kada je malo iznad zemlje, on postaje automatski. Kada kažemo automatski, mislimo da se podešavanje obavlja na ekranu Väderstad E-Services do željene dubine", rekao je menadžer ove tvrtke.

TopDown500 u akciji

Na ekranu su prikazani brojevi segmenata i određena dubina koju podešavamo za svaku sekciju. Valjak je pod pritiskom i njegovo podešavanje je označeno u kilogramima, a diskovi i niveleri u centimetrima. Na zupcima također podešavamo na "+" ili "-" radnu dubinu.

"Kada dođemo do kraja reda, jednostavno pomjerimo ručicu na 'žuto' i stroj se podiže te se automatski isključuje. Okrećemo traktor, vratimo stroj u radni položaj i on ide automatski na već zadanu dubinu. Za to je zaslužna funkcija niskog dizanja, pomoću koje ne moramo na uvratini podizati stroj u transportni položaj", kaže Hutchinson i dodaje da u niskom dizanju može još neko vrijeme ići kroz zemljište, ali ne punom težinom, nego ulazi samo do četiri-pet centimetara dubine.

Lako podešavanje preko E-control uređaja

Na gornjem desnom uglu monitora, na fotografiji ispod, možete vidjeti brojeve od jedan do četiri. Oni služe, kako Hutchinson kaže, kao kod automobila kada želite sačuvati omiljenu radio stanicu, dakle - čuva konfiguraciju koja vam je potrebna. Pritiskom na save, program pamti podešavanje.

Jednostavno i pregledno

Ako promijenite stroj, diskove, vrijeme, možete ih sačuvati pod drugim brojem, pa kada idete u različite uvjete na terenu, jednostavno izaberete program koji ste sačuvali i koji vam je u tom trenutku potreban. Također, moguće je promijeniti i sva četiri segmenta odjednom.

"Ovom opcijom dobivamo na učinku. Kažu mi: "Ed, ti si star momak". Da, više volim koristiti već unaprijed podešeno. Kada farmer odluči napraviti digitalnu mapu ili isplanirati posao za naredne dane, on to može napraviti od kuće ili iz ureda. Jednostavno ponese svoj i-Pad, odradi to, kasnije ga priključi u traktor koji komunicira s E-Servisom i to je zaista posebno", rekao je on i dodao da sustav sve bilježi, pa će dokumentirati i, primjerice, jesmo li išli na 24 ili 22 centimetra dubine, što je korisno za buduće operacije.

Inženjeri su na sve mislili

Na ekranu su označeni i simboli koji pokazuju status stroja dok je u pokretu i njegovu poziciju, tako da vozač ne mora stalno gledati nazad, može jednostavno biti okrenut prema naprijed svo vrijeme. Stroj ima novu elektroniku i hidrauliku. 

TopDown ima svoj "par očiju", tako da se ne morate stalno okretati

"Za TopDown kultivator nije vam potreban autonomni traktor, dovoljan je i 'obični'. Ako traktor ne posjeduje ISOBUS, imamo četiri cijevi koje možemo priključiti za svaki segment posebno, tako da možemo koristiti kao klasičnan stroj", rekao je Hutchinson.

Väderstad TopDown je dostupan u modelima 300, 400, 500, 600, 700, a premijerno će biti prikazan na Agritehnici ove godine. Početkom 2024. Väderstad će krenuti i sa serijskom proizvodnjom.


Fotoprilog


Tagovi

Väderstad TopDown 500 E-Control E-Service Podešavanje iz kabine Višenamjenski kultivator


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB