Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Praćenje zemljišta
  • 02.12.2023. 09:00

Predstavljen projekt Life Crolis - prvi sustav praćenja zemljišta u Republici Hrvatskoj

Ovaj bi projekt trebao poslužiti i kao podloga za strateško upravljanje smanjenjem emisija, a hrvatskim institucijama bio bi izvor podataka za izradu planskih dokumenata na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini

Foto: Hrvatski sabor
  • 404
  • 80
  • 0

Predstavljen je projekt Life Crolis čiji cilj je razvoj i uspostava prvog sustava praćenja zemljišta u Republici Hrvatskoj i to na tematskoj sjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora gdje je provedena rasprava o utjecaju novih klimatskih politika na sektore poljoprivrede i šumarstva.

Voditelj Domagoj Stjepan Krnjak i članovi projektnog tima izložili su trenutne rezultate provedbe ovog projekta. On bi, kažu, uz alat za izvješćivanje i obračunavanje emisija i ponora stakleničkih plinova iz sektora Korištenja zemljišta, prenamjene zemljišta i šumarstva (LULUCF) trebao poslužiti i kao podloga za strateško upravljanje smanjenjem emisija, a hrvatskim institucijama bio izvor podataka za izradu planskih dokumenata na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

U odnosu na druge, kod nas se troši manje pesticida

"Za uspostavljanje ravnoteže između zelenih ambicija planiranih provedbom zakonodavnog paketa 'Spremni za 55 posto', te proizvodnje dostatnih količina hrane i osiguranja primjerenog dohotka za poljoprivrednike, ključno je prepoznati izazove, na koje treba odgovoriti adekvatnim Akcijskim planom", istaknula je predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir.

Dodala je da su startne pozicije Hrvatske dobre kada govorimo o utjecaju poljoprivrede na klimu, jer u odnosu na druge države članice, naši poljoprivrednici koriste duplo manje pesticida, antimikrobnih sredstava i mineralnih gnojiva, no informacije o korištenju i pokrovu zemljišta temelj su za planiranje, a ne samo za izvještavanje.

Rast i razvoj temeljiti na modernim tehnikama

"Nacionalni cilj smanjenja emisija iz sektora izvan sustava EU za trgovanje emisijama iznosi -16,7 posto, a da bismo ovaj cilj ostvarili, potrebni su nam podatci o potencijalu ponora emisija stakleničkih plinova kojima u Hrvatskoj raspolažemo", rekla je Branka Pivčević Novak, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. 

Naglasili su da, kako bi se realizirale planirane projektne aktivnosti i omogućilo korištenje prikupljenih podataka za daljnje modeliranje i planiranje sektorskih aktivnosti, postoji potreba kadrovskog kapacitiranja projektnog tima Life Crolis.

Posebno je istaknuto kako obveza smanjenja emisija stakleničkih plinova iz sektora poljoprivrede ne bi smjela nužno značiti i smanjenje poljoprivrednih aktivnosti, već rast i razvoj ovog sektora treba temeljiti na modernim tehnikama i tehnologijama poljoprivredne proizvodnje koje stvaraju manji ugljični otisak.


Tagovi

Life Crolis Praćenje zemljišta Marijana Petir Odbor za poljoprivredu Potrošnja pesticida Ugljični otisak Klimatske promjene Klimatske politike


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.