Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tempo L
  • 04.10.2023. 14:10

Predstavljena nova sijačica Väderstad Tempo L za brzu i preciznu sjetvu

Koje prednosti donosi nova Väderstad Tempo L sijačica sa sustavom za tekuće gnojivo, otkriveno je Agroklubu.

Foto: Đorđe Lalić
  • 450
  • 80
  • 0

U organizaciji kompanija Väderstad, Case i Steyr održana je Farming red prezentacijia u Austriji, na kojoj su spomenute tvrtke predstavljale nove strojeve, pa je između ostalog Väderstad predstavio i svoju novu brzu siijačicu Väderstad Tempo iz L linije koju čine sijačice s 8, 10, 12, 16, 18 i 20 sjetvenih jedinica. Ono što je novo je da je u L liniju svojih strojeva ova tvrtka uvela sustav za tekuće gnojivo koji je u potpunosti integriran u stroj, napravljen za brzu i preciznu sjetvu po kojoj je ova švedska tvrtka poznata.

Tempo L je vučena sijačica s velikim kapacitetom, a najbitnija karakteristika je što se sjeme postavlja s još većom preciznošću nego ranije. Da Tempo L predstavlja novi standard za sjetvu velikog kapaciteta potvrdio nam je i direktor istraživanja i razvoja sijačica u Väderstadu, Markus Sjörberg.

"Vidjeli smo već prije nekoliko godina kako se trend primjene tekućeg gnojiva povećao na tržištu. Također, trendom rasta imamo i sve veće zahtjeve naših kupaca. Sada smo razvili potpuno integriran sustav tekućeg gnojiva koji može odgovarati još većoj preciznosti i kapacitetu", rekao je Sjörberg.

Sjorberg navodi kako se trend primjene tekućeg gnojiva povećao na tržištu

Na terenu nam je prikazana konkretno sijačica s 12 sjetvenih jedinica. Stroj posjeduje spremnik za gnojivo od 2.000 litara, a i za vodu za čišćenje sustava za gnojivo od 130 litara. Ono se dozira preko sustava "Fenix III" koji ima kapacitet doziranja do 350 kg/ha pri 15 km/h.

"Ima dvije pregrade za čuvanje zaštitne opreme, rukavica - jedna pregrada predviđena za nove, druga za korištene. Ima i mali spremnik s čistom vodom i sapunom za pranje ruku na kraju obavljenog posla", navodi ovaj stručnjak.

Kako se puni?

Stroj se može puniti tekućim gnojivom na nekoliko načina. Može gravitacijski preko gornjeg poklopca ili preko vanjske pumpe, a može se i spojiti crijevo pa se puniti preko pumpe koja je ugrađena na stroju.

Napravljena za uštedjeti i vrijeme i napor korisnika

"Mogu se koristiti i softverske karakteristike, na primjer, ako želite napuniti do kraja, samo povežite crijevo, pritisnite 'start' i ono će se napuniti do vrha i tu stati. To je lako, ali ako želite napuniti određenu zapreminu, možete podesiti zvuk na ekranu koji će vas obavijestiti kada dostigne zadanu zapreminu", kaže Sjörberg i dodaje da u tom slučaju korisnik ne mora stajati pored i nadgledati punjenje, već može to vrijeme pametnije iskoristiti.

Mozak stroja

Kada smo već kod softvera, sustav tekućeg gnojiva je potpuno integriran u dobro poznati Väderstad E-Control - kontrolni sustav zasnovan na iPad-u, koji bežično dostavlja podatke o svakom sjemenu koje putuje kroz stroj, što se odnosi na kvalitetu sjetve, prazno mjesto, duplo sjeme, razmak u redu i količinu. Nije kompliciran jer je, kako Sjörberg kaže, cilj da se poveća jednostavnost za korisnika. Dodan je ekran preko kojeg možete koristiti sve funkcije koje biste inače radili van kabine, kao što su praćenje, punjenje, čišćenje i slično. 

Predstavili novi kultivator: Preciznije i jednostavnije uz Väderstad TopDown 500

"Nema potrebe da nosite iPad ili uskačete i iskačete iz kabine traktora, kao ni za kalibracijom ovog sustava za tekuće gnojivo. Jedina stvar koju trebate napraviti je da unesete određenu količinu koju želite primijeniti i možete krenuti", kaže Sjörberg i dodaje da također podržavaju i ISOBUS s kontrolom sekcije red po red.

Sjörberg o prednostima Väderstad sijačice

"Kada na kraju dana završite sa sjetvom, preko jedne poluge samo prebacite na željeni režim. Recimo, pomjerite polugu na režim čišćenja i tada stroj radi automatsko čišćenje ostataka tekućeg gnojiva u crijevima, mlaznicama i slično, preko unaprijed podešenog programa", kaže ovaj švedski inženjer i dodaje da se na taj način brže i lakše pripremamo za naredni dan.

Väderstad Tempo L može nanositi gnojivo u dva položaja - u red sjemena preko rednih jedinica ili pored reda preko ulagača za gnojivo.

"Stroj je jedinstven. Radi s dva ventila za svaki red - jedan visokog i jedan niskog tlaka. Kada idete niskim brzinama, koristite jedan, a kada prijeđete granicu, u tren oka prelazite na drugi ventil. Kada dostignete i tu granicu - otvaraju se oba, i sve se to radi spontano, korisnik ne mora ništa kontrolirati", rekao je Sjörberg.

Nove karakteristike i elektronski WSX sustav za Tempo L bit će premijerno predstavljeni na Agritechnici koja se održava u Hannoveru u studenom ove godine.


Tagovi

Väderstad Tempo L E-Control ISOBUS Väderstad sijačica Sustav za tekuće gnojivo


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva