Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • In memoriam
  • 14.12.2023. 08:55

Preminuo je legendarni hrvatsko-američki vinar Miljenko "Mike" Grgich

Bio je sinonim za inovaciju, izvrsnost i pionirski duh u svijetu vinarstva. Obitelji i prijateljima iskrena sućut

Foto: Grgich Hills Estate
  • 1.100
  • 194
  • 0

Legendarni hrvatsko-američki vinar Miljenko "Mike" Grgich, osnivač vinarije Grgich Hills Estate u Kaliforniji koji je ove godine u travnju napunio 100 godina, preminuo je jučer, 13. prosinca. 

"Bio je sinonim za inovaciju, izvrsnost i pionirski duh u svijetu vinarstva. Mikeova ostavština puno je više od njegovih izvanrednih vina, njegove posvećenosti održivosti, mentorstva budućih vinara i nepokolebljive predanosti hrvatskoj baštini", naglašavaju iz ove vinarije. 

Dodaju da je diljem svijeta poznat kao čovjek pun dobrote, radosti, strasti i znatiželje. 

Poznati i priznati vinar rođen je u mjestu Desne, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a studirao je vinogradarstvo i enologiju u Zagrebu. U Ameriku je preselio u svojim tridesetim godinama te nakon rada u brojnim vinarijama u dolini Nape, postao vinar i partner u vinariji Chateau Montelena. 

Nakon toga osnovao je svoju, podrum Grgich Hills u kalifornijskom Rutherfordu. Posjeduje 366 hektara vinograda i svake je godine proizvodio više od 70.000 sanduka vina. Zbog svog doprinosa vinarstvu primljen je i u Vinarsku kuću slavnih, američkog Kulinarskog instituta, a osvojio je 2018. i James Beard, nagradu koju nazivaju Oscarom u svijetu hrane. 

Domaća struka naziva ga i najvažnijim hrvatskim vinarom svih vremena. 

Obitelji i prijateljima iskrena sućut 


Tagovi

Miljenko "Mike" Grgich In memoriam Hrvatsko-američki vinar Grgich Hills Estate


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).