Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 26.02.2024. 14:15

Prenose i uživo: Poljoprivrednici u Bruxellesu probijaju barikade, puca se vodenim topovima

Nemoguće je podnijeti ova pravila, žele da danju radimo na terenu, a noću rješavamo papirologiju - dosta nam je birokracije, rekao je jedan od prosvjednika

Foto: Printscreen Youtube
  • 1.141
  • 178
  • 0

Zapaljene gume, betonske barijere, bodljikava žica - tako danas izgledaju ulice Bruxellesa, središta Europske unije, a koje su okupirali poljoprivrednici uoči sastanka s ministrima poljoprivrede EU.

Naime, farmeri su stigli s oko 900 traktora, a na jednoj su prikolici zapalili gume nekoliko stotina metara od zgrade Europskog vijeća, koje je policija gasila vodenim topovima, piše Reuters. Bacali su boce i jaja prosvjedujući zbog niskih cijena poljoprivrednih proizvoda u trgovinama te sporazumu o slobodnoj trgovini. Poljoprivrednici su sve vrijeme trubili iz traktora.

"Nemoguće je podnijeti ova pravila, žele da danju radimo na terenu, a noću rješavamo papirologiju - dosta nam je birokracije", rekao je Roberto Rodriguez, koji uzgaja žitarice i ciklu.

"Nova ZPP uništava naše živote", rekao je Juan Pedro Laguna, koji uzgaja masline, žitarice i povrće u blizini Madrida te dodaje "Želimo proizvoditi kao što smo uvijek radili, ali oni ne žele da proizvodimo."

Traže rasterećenja i revizije sustava monitoringa

Njemački ministar poljoprivrede Cem Ozdemir rekao je da EU mora osigurati da poljoprivrednici mogu dobro zaraditi ako se odluče za biološku raznolikost i zelene mjere te je o postojećoj poljoprivrednoj politici EU-a govorio kao o "birokracijskom čudovištu" kao i to da prosječni poljoprivrednik provede četvrtinu svog vremena za stolom.

Danas je prosvjed održan i u Madridu gdje su španjolski poljoprivrednici na ulicama zviždali, zvonili kravljim zvonima te udarali u bubnjeve pozivajući EU da smanje birokraciju i odustanu od promjena u ZPP-u.

Prosvjedi urodili plodom, Europska komisija ublažava rigorozne mjere ZPP-a?

Podsjetimo, u tijeku je zasjedanje ministara poljoprivrede država članica EU-a o tome kako odgovoriti na trenutačnu krizu s kojom se suočava poljoprivredni sektor za ublažavanje pritiska, uključujući smanjenje inspekcija na farmama i mogućnost izuzeća malih farmi od nekih ekoloških standarda.

Sastanak ministara

Rasprava se vodi o prijedlozima Komisije za administrativno rasterećenje, posebice oko osnovnih standarda koji se nazivaju GAEC (dobri poljoprivredni i ekološki uvjeti), a kojih se svi moraju pridržavati da bi dobili potporu, navedene su u dokumentu poslanom belgijskom predsjedništvu.

Najavljena je i revizija sustava monitoringa na način da bi farmeri imali do 50 posto manje kontrola, a što bi ujedno oslobodilo resurse u nacionalnim upravama. Također, jasnije bi se protumačio pojam više sile odnosno proizvođači pogođeni primjerice sušom ili poplavama, imali bi veću sigurnost u pogledu primitka potpore.

Prosvjed poljoprivrednika prenosi se i uživo:


Tagovi

Prosvjed poljoprivrednika Prosvjed u Bruxellesu Vodeni topovi Europska komisija Nezadovoljstvo farmera GAEC


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.