Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 02.11.2023. 10:00

Prijatelji životinja ministrici: Što je s dobrobiti? Svinje su natrpane u kamione, grizu se i tuku

Mjere suzbijanja afričke svinjske kuge ne mogu biti opravdanje i dopuštenje za kršenje propisa koji se odnose na dobrobit životinja, sotji u pismu udruge poslanom ministrici poljoprivrede

Foto: Prijatelji životinja
  • 4.404
  • 425
  • 0

Mjere propisane Naredbom o suzbijanju afričke svinjske kuge i ekonomski razlozi ne mogu biti opravdanje i dopuštenje za kršenje propisa koji se odnose na dobrobit životinja, reagirala je udruga Prijatelji životinja u pismu upućenom ministrici poljoprivrede Mariji Vučković. 

Kažu da su primili brojne dojave svjedoka koji navode da se u kamione trpaju zajedno krmače, bravci i prasad, pri čemu se uspaničeni međusobno gaze i tuku te ih bude polomljenih, a bravci grizu i jedu krmačama prasce.

To se, navode, događa pri svakom utovaru svinja u kamione i svjesni su da životinje idu na klanje, no strahota je gledati kako se s njima nehumano postupa.

Ističu i da neadekvatno postupanje prema životinjama tijekom prijevoza predstavlja kršenje Zakona o zaštiti životinja i Uredbe Vijeća (EZ) br. 1/2005 koja propisuje da "nitko ne smije prevoziti životinje niti učiniti da se prevoze na način koji bi kod njih mogao izazvati ozljedu ili nepotrebnu patnju”.

Ministricu su, navode između ostalog, podsjetili da su svinje visokointeligentne i društvene životinje koje znanstvenici smatraju inteligentnijima od pasa. "Osim toga,osjećaju strah i bol te pri velikoj prenapučenosti pokazuju izraženu socijalnu dominaciju, zbog čega često na liniju klanja dolaze redoslijedom onako kako su zajednički živjele u skupini tijekom uzgoja”, kaže Snježana Klopotan Kačavenda, koordinatorica projekata u udruzi Prijatelji životinja.


Tagovi

Afrička svinjska kuga Prijatelji životinja Dobrobit životinja Reagiranje Utovar svinja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled kroz prozor. #RuralFoto #selo