Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptica godine
  • 23.11.2023. 12:40

Prilično neočekivano, ali gačac je osvojio titulu za Pticu godine 2024.

Zbog korištenja pesticida gačac ostaje bez hrane, a rušenjem stabala uz poljoprivredne površine ostaje i bez mjesta na kojem bi mogao saviti gnijezda, rekli su iz Udruge Biom

Foto: Udruga Biom
  • 286
  • 30
  • 0

Na iznenađenje mnogih, ali i oduševljenje ornitologa posvećenih zaštiti urbane bioraznolikosti, titulu Pticu godine 2024. osvojio je - gačac (Corvus frugilegus).

Gačac je, objašnjavaju iz Udruge Biom, srodnik vrana, prepoznatljiv po crnom perju, a po svom graktanju poznat je stanovnicima gradova u koje se morao naseliti uslijed ubrzanog gubitka staništa. Naime, prirodni dom gačca su polja na kojima se u jatima uglavnom hrani kukcima, sitnim kralješnjacima i biljnim materijalom, dok gnijezdi u velikim skupinama u prozračnim krošnjama visokih stabala u blizini izvora hrane.

"Zbog korištenja pesticida staje bez hrane, a rušenjem stabala uz poljoprivredne površine ostaje i bez mjesta na kojem bi mogao saviti gnijezda. Kolonije gačaca su tako potaknute preseliti se u gradove i njihovu okolicu, gdje traže zaštitu od lova i uništavanja kolonija. No, njihov društven način gniježđenja te buka i nered koji ga prate, predstavljaju izazov drugim sugrađanima", naglašavaju.

Status gačca: "gotovo ugrožena" vrsta

Dodaju kako su zbog njihove prisutnosti u gradovima mnogi dojma da im se brojnost povećava, no ukupno ih je sve manje jer nestaju na područjima otvorenih staništa koje su prirodno naseljavali. Njihov status ugroženosti prema listi IUCN-a se u posljednjih pet godina promijenio s "najmanje zabrinjavajuće" na "gotovo ugroženu" vrstu. Nužno je stoga strateški pristupiti suživotu s gačcima, oblikovati gradski prostor kako bismo smanjili sukobe s građanima te raditi na osiguravanju i zaštiti mjesta za gniježđenje podalje od ljudskih naselja.

"Na ovaj način se borimo protiv gubitka još jedne nekada česte i široko rasprostranjene vrste važne za otvorena staništa", rekli su iz udruge Biom.

Ornitološka zajednica, uz inicijativu udruge Biom iz Zagreba i Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode iz Osijeka ove je godine za izbor Ptice godine 2024. nominirala tri ptičje vrste, a sudjelovanje u izboru bilo je otvoreno javnosti putem glasanja na web stranici Bioma od 15. studenog do 22. studenog 2023. Tradicionalno se nominiraju vrste na koje je zbog ugroženosti potrebno skrenuti pažnju, a ovom prilikom to su bili suri orao (Aquila chrysaetos), bijela roda (Ciconia ciconia) i gačac (Corvus frugilegus).


Tagovi

Gačac Corvus frugilegus Ptica godine 2024 Udruga Biom Srodnik vrana


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.